Sommarfisketips från Sportfiskarna - mete!

micke_tips
Foto: Knuts Conny / Micael Södermans redskapstips.

Micael Söderman är projektledare i Sportfiskarnas rovfiskprojekt. Han är även en passionerad metare och ger här ett par bra metetips för sommarfisket.

Många av oss började nog vår fiskekarriär med att meta abborre från en brygga eller kanske öring i en liten skogsbäck. Idag är mitt mete mer genomtänkt och ibland ganska avancerat men känslan är fortfarande lika fantastisk när jag ser flötet dyka. Mete är sommar!

Ta med er ett barn ut på mete i sommar! Kanske denna upplevelse kommer att forma framtiden på samma sätt som för många av oss andra. Och vad kan väl vara bättre än att bli en sportfiskare!?

Ska du meta med barnen från bryggan kan ett toppknutet spö på 3-5 meter vara ett enkelt och bra alternativ.
Vill du kasta lite längre är ett långt haspelspö bättre. Jag använder 12-14 fots matchspön som är anpassade till just detta fiske.

Använd då en mellanstor haspelrulle med bra broms. Fiskar du med nylonlina är 0,20 ett bra riktmärke. Använd inte tjockare än 0,25. Det kommer bara att trassla. Använder du flätlina räcker 0,12.

Ett glidande och oblyat flöte passar bra om du snabbt vill ha ner betet på djupare vatten.

Eftersom det är glidande kan du med en stoppknut på linan fiska på flera meters djup. Placera sänkena nära varandra så minskar du risken för trassel.

Avonflöte är ett speciellt flöte för fiske i strömmande vatten. Fiskar du i strömmande vatten ska linan vara fäst i båda ändar av flötet. Flytkroppen ska vara placerad i flötets övre del.

Ett förblyat glidande flöte är det enklaste att kasta då det går som en pil genom luften. Det kräver få sänken på linan vilket ger mindre trassel.

Använd en liten och vass krok. Storlek 6-10 är lagom för de flesta tillfällen. Kamasan B983 är ett exempel på en bra krok. En liten krok fastnar ofta längre ut i munnen vilket gör att du kan släppa de fiskar som inte ska ätas. Glöm inte att ta med dig en peang eller annan kroklossare.

Tips på olika agna att prova: daggmask, maggot, majs, bitar av räka och vitt bröd.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv