”Ge fan i våra vatten” hjälper öringen i Ljusnan

ljusnanoring_gefan_8...
Foto: Håkan Färnlund
Härjedalens kommun får nu 200 000 kronor för att förbättra för öringbeståndet i Ljusnan. Pengarna kommer från projektet Ge fan i våra vatten som sedan 2007 drivs av Sportfiskarna.

Ljusnan är idag kraftigt påverkad av korttidsreglering och vandringshinder i form av vattenkraftverk. Trots det finns det kvar rester av en unik storvuxen öringstam i systemet. I Härjedalen möjliggör denna förekomst av grov öring ett sportfiske och en fisketurism av mycket stor regional betydelse. Men situationen för öringen kan bli mycket bättre.

-Med bidraget från Ge fan i våra vatten kommer vi att börja jobba för öringen på sträckan mellan Svegsdammen och kraftverket vid Halvfari, men vi kommer även att titta på vissa delar av Ljusnan uppströms Halvfari. Vi börjar nu med att kartlägga behoven i delar av Ljusnan och de biflöden som utgör lekområden, exempelvis Lunen och Kvarnån vid Hede, berättar Janne Gabrielsson, fiskeansvarig på Härjedalens kommun.

De åtgärder som sedan kommer att genomföras är bland annat att restaurera lekområden i främst älvens biflöden. Det blir konkreta insatser i form av utläggning av sten och lekgrus när man identifierat var man får ut mest nytta. Förutom biotopvård är upprätthållen kalkning av försurade biflöden en förutsättning för att öringbeståndet ska kunna öka.

-Pengarna från Ge fan i våra vatten hoppas vi kan bli starten på ett långsiktigt arbete i Ljusnan. Vi kommer söka fiskevårdsmedel från Länsstyrelsen för att få ihop ett större projekt. På sikt hoppas vi också på en konstruktiv dialog med kraftbolagen. En mer skonsam reglering och vandringsvägar vid kraftverken skulle förbättra öringens lek- och uppväxt i huvudfåran och möjliggöra ett genetiskt utbyte mellan de öringbestånd som nu är separerade av vandringshindren, säger Janne Gabrielsson.

Ge fan i våra vatten samlar in pengar till fiskevård och uppmärksammar hur illa ställt det är med miljön i många svenska vatten. Projektet startades av en grupp rockmusiker tillsammans med Sportfiskarna. Sedan starten 2007 har drygt två miljoner kronor samlats in till fiskevård. Insamlingen har till stor del skett genom försäljning av olika profilprodukter.

-Det är häftigt att vårt projekt bidragit så mycket till fiskevård genom åren. Vi är väldigt tacksamma för stödet från alla sportfiskare. Det är värt så mycket mer än bara summan av pengarna, säger Erik Ohlsson, gitarrist i Millencolin och en av initiativtagarna till Ge fan i våra vatten.

Mer info om Ge fan i våra vatten: www.sportfiskarna.se/gefan

Kontakt:

Janne Gabrielsson, Härjedalens kommun ,070-594 16 06, janne.gabrielsson@herjedalen.se

Andreas Ollinen, Sportfiskarna, 070-999 41 19, andreas.ollinen@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Ge fan i våra vatten, Strömmande vatten, Pressrum, Försurning | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv