Nu kommer ny fiskevårdsbibel

bok-Fiskevard-2017_8...
Foto: Sportfiskarna / Boken med det mesta du behöver veta om fiskevård i svenska vatten.
Sportfiskarna lanserar nu boken Fiskevård, en ny version av klassikern Ekologisk fiskevård. Boken kommer att bidra till större kunskap och mer fiskevårdsåtgärder i våra vatten.

Boken Fiskevård ska ge engagerade fiskevårdare, fiskeklubbar och fiskevårdsområden runt om i landet en källa till ökad kunskap om livet under ytan och vilka åtgärder som kan förbättra miljön och stärka fiskbestånden. Med ökad kunskap om livet i våra vatten och det ekologiska samspelet kan ett mer effektivt åtgärdsarbete bedrivas.

- Många av våra vattendrag, sjöar och kuststräckor är tyvärr starkt påverkade av exempelvis vattenkraft, utdikningar, utsläpp och överfiske. Det finns ett stort behov av åtgärder för att förbättra vattnens ekologiska status. Med Fiskevård vill vi nu boosta fiskevårdsarbetet ute i landet, kommenterar Markus Lundgren, fiskevårdschef på Sportfiskarna.

Fiskevård är en uppföljare till boken Ekologisk Fiskevård, först utgiven 1998. Den boken var nytänkande genom att placera fiskevårdsarbetet i ett större ekologiskt sammanhang. Ett synsätt som genomsyrar även uppföljaren. Sedan Ekologisk Fiskevård gavs ut har mycket hänt, inte minst med lagstiftningen. 1999 trädde den svenska miljöbalken i kraft och året efter implementerades EU:s vattendirektiv. Förändringar som har stor betydelse för vattenvårdsarbetet.

Författare till boken är två av landets främsta experter på sötvattensfisk och fiskevård: Erik Degerman och Ingemar Näslund. I boken beskrivs grundläggande ekologiska förutsättningar, olika former av miljöpåverkan och vilka fiskevårdsåtgärder vi kan vidta. Även grundläggande förvaltningsåtgärder, till exempel olika fiskeregler, beskrivs. Totalt är boken på 400 sidor.

Fiskevård kommer att säljas till mässpriset 95 kr i Sportfiskarnas monter på Sportfiskemässan i Jönköping 17–19 mars. Du som är medlem får ytterligare 10% rabatt och betalar således endast 85 kr!

Boken finns även att köpa via Sportfiskarnas webbutik från den 17 mars. Boken kostar då 195 kr, eller med 10 % medlemsrabatt 175 kr.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Förening | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv