Regeländringar i Storfiskregistret

Storfiskregler 2017
Andreas Ekfeldt med sitt svenska rekord på blåkäxa från 2016 – en av alla storfiskar fångade enligt konstens och Storfiskregistrets alla regler. Foto: Storfiskregistret

Reglerna för storfiskregistrering uppdateras nu efter att Novemberdebatten sammanfattats och Sportfiskarna diskuterat övriga synpunkter och förslag som kommit in under året.

Sportfiskarna gör också en översyn av de frågor som kommer upp under interna diskussioner. Ändringar i reglerna för storfiskregistrering presenteras som utgångspunkt strax efter varje årsskifte, även om det kan förekomma mindre ändringar eller korrigeringar även under andra delar av året. Grundinställningen är dock alltid att inte ändra fungerande saker, eller att justera viktgränser om det inte finns tungt vägande skäl till detta.

Rekordnotering av utsatt fisk
På förekommen anledning om farhågor att det i vissa vatten sätts ut fisk som odlats upp på annan plats till vikter över gällande rekordnotering har Sportfiskarna skärpt regeln om rekordnotering. Det nya tillägget till reglerna lyder:

”Sätts fisk över rekordvikt ut i ett vatten kan inte detta vattens fiskar av den specifika arten uppnå rekordstatus. Det gäller alltså oavsett om fiskarten i fråga kommer från en odling eller flyttas från ett annat vatten.”

Vikt och mått
Det fanns diskussioner om att ändra viktgränser för ett antal arter. Framförallt övervägdes en ändring för hornsimpa eftersom det rasade in fiskar över storfiskvikt. Men, Sportfiskarna väljer att behålla minimivikten 250 gram även under 2017.

Däremot ändras regeln för registrering av hälleflundra. Arten är storvuxen och ovanlig. Precis som för håkäring godkänns nu längdmätning (cm) istället för vikt för att enklare möjliggöra återutsättning av fångsten.

Reglerna finns alltid att läsa på Sportfiskarna.se under ”Storfiskregistret”. Direktlänk till reglerna HÄR.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv