Fiskevård med julgranen

 

risvase_varmland_800
Foto: Joakim Eriksson / Några julgranar blir snabbt en risvase!
Julgranen kan bidra till ett bättre fiske genom att bli en risvase. Vi berättar lite om hur det går till.

Nästan alla har en pyntad och vacker gran hemma under julen. Efter nyår då granen inte är så snygg längre kan man slänga granen i sjön och förbättra fiskens lekmöjligheter. Risvasar gjorda av gamla julgranar blir riktiga fiskfabriker för främst abborre och karpfiskar som exempelvis mört. Enklast samlar man ihop ett antal julgranar, binder ihop dem och sänker dem med en fastbunden sten. Man bör använda rep av naturligt material som är nedbrytbart.

diagram_abborryngel
Diagrammet visar ökning av årsyngel i storleksklass 60-80 mm från provfiske i en sjö där risvasar las ut i januari 2016.

– När vi våren efter inventerade våra risvasar som vi lagt i sjöarna, så ramlade det ur lekmogen abborre och det var fullt med rom från både vitfisk och abborre. Dessutom kryllade det av olika småkryp i vasarna. De vasar som låg i ytläge hade fåglarna belägrat. Och vårt uppföljande provfiske visade på en kraftig ökning av årsyngel i just den sjön, berättar John Kärki, fiskevårdare på Sportfiskarna Region Mälardalen.

VIKTIGT: Att sänka risvasar kräver vattenägarens tillstånd och det är viktigt att man inte lägger dem på olämpliga ställen där de kan störa eventuell båttrafik.

Sportfiskarna kommer efter nyår att samla in julgranar för att bygga risvasar på fler olika orter i landet, bland annat i Stockholm och Göteborg. Mer info om detta kommer här på hemsidan. Olika risvaseinsatser görs även av många av våra lokalföreningar runtom i landet.

Läs mer om hur man bygger olika risvasar på denna sida: www.rekofiske.se

Läs mer om graninsamlingen i Göteborg här.

Kategorier: Miljö, Rovfiskprojekten, Nyheter förstasidan | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv