Se vår film med öringlek


Film: Lars Vallin/Sportfiskarna
Sportfiskarnas biolog Lars Vallin filmade nyligen ett kärlekskrankt öringpar som förberedde sin kärleksakt i en gotländsk å.

Oron har varit stor över att torkan som varit ett signum under året på många håll i landet skulle hålla i sig även under hösten. Men tack vare det regn, och sen den snö som kom och också smälte, under första halvan av november kom öringleken igång ordentligt på många håll.

– På Gotland fylldes många vattendrag snabbt och i takt med att den extremt låga havsvattennivån också började stiga kunde havsöringen ta sig upp genom mynningarna och vidare upp i åarna och påbörja leken.
Problemet med låga vattennivåer har även funnits i många andra områden i södra delen av landet bland annat i Småland, Blekinge och på Öland. Med nu leker öringen i många vattendrag som tidigare varit torra.

– Av de vattendrag vi själva har observerat verkar det vara gott om lekande fisk i dem och rapporter från andra vattendrag vittnar också om bra tillgång på lekande havsöring. Jämfört med fjolåret då vattnet på många håll inte kom förrän i början av december följer årets leksäsong mer det normala mönstret, konstaterar Lars Vallin.

 

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv