Fisketips: spinnfiske!

mio_m_storgaddan_800
Ut och fånga storgäddan! Foto: Andreas Ollinen
Ska du fiska abborre, gädda, öring eller gös i sommar? Vi ger dig några snabba tips på hur du fångar storgäddan och andra fiskar som gillar fisk till middag. 

Fånga det mesta med jigg:
Få beten fångar så många olika fiskar som jiggen, du kan få allt från gädda till torsk. Men kanske framförallt abborre och gös gillar en förföriskt simmande jigg som studsar fram över botten.  Det finns några knep som ger dig mera fisk:

1. Fiska längs botten, där står många fiskar och lurar. Kasta ut och låt jiggen sjunka till botten. Försök sedan få jiggen att hoppa fram längs botten genom att smårycka med spötoppen och sedan snabbt veva in lina, låt jiggen sjunka till botten, ryck och veva igen, osv.

2. Sträckt lina: håll linan sträckt och spötoppen riktad ner mot vattenytan, då känner du när fisken hugger.

3. Gör snabbt mothugg när det nappar! Tips titta på linan, ofta ser man när fisken hugger då linan rycker till.

4. Står fisken djupt? Byt till en tyngre jigg, då får du bättre kontakt och kommer ner snabbare. Exempelvis 15 gram är en lämplig vikt för att fiska på ner till 10 meters djup.

5. Omvänt: står fisken grunt? Byt till en lättare jigg.

6. Nafsar abborrarna utan att fastna? Byt till en mindre jigg.

7. Välj färg på jiggen efter vad fisken äter, finns det mycket småfisk försök hitta en jigg som ser ut som en liten fisk. Annars är gult ofta en bra färg för både abborre och gös.

Spinnare är sommarbetet
Många fiskar gillar spinnare när vattnet är sommarvarmt: abborre, gädda, öring, röding, harr med flera. Spinnare är ett av de enklaste betena att börja fiska med. Man kastar ut och vevar hem i jämn fart och är beredd på hugg. Man kan fiska spinnare i både stilla vatten och i strömmar. Exempelvis sommargäddan tar gärna på en stor spinnare som man vevar hem utanför en vass eller vid ett stengrund. Tips på bra spinnare: Vibrax, Reflex, King och Mepps i olika storlekar fungerar för de flesta arter. Gäddan hugger även gärna på stora spinnare med större skedar och mycket fjädrar, glitter, hår och annat som pulserar och lockar i vattnet.

Spinnstopp triggar fisken
När man fiskar med beten som simmar lite mer som en fisk som exempelvis skeddrag, vobblers och jerkbaits kan man ofta få fisken att hugga genom att veva ojämnt. Testa att veva olika fort och gör korta stopp. Om en fisk följer efter betet och det plötsligt stannar kan fisken då hugga av ren reflex. Ett bete som rör sig ojämnt ser nämligen ut som en skadad fisk som är lätt att fånga vilket är en enkel och lockande middag för rovfisken!

Glöm inte tafs för gäddan!
Många drömmer om att fånga storgäddan och det kanske allra viktigaste för att då kunna få upp drömfisken är att fiska med tafs. Gäddan har många vassa tänder som den annars biter av linan med. Skaffa rejäla tafsar som är minst 20 cm. Knyt sedan en rejäl knut som du testar noga, sätt på ditt största drag, kasta ut och håll i hårt i ditt spö!

Fiska mycket!
Kom ihåg att det allra bästa sättet att bli en grym fiskare är att vara ute och fiska mycket! SKITFISKE!

Kategorier: Ungdom, Fisketips | Taggar: |

Nyhetsarkiv