Första blanklaxarna i Testeboån!

Film: Fiskevårdsteknik

De första laxarna har nu registrerats av fiskräknarens webbkamera vid Strömsbro, och vilka superlaxar det är!

Den 8 juni kom den efterlängtade första blanklaxen i Testeboån. Klockan 17:16 passerade den fiskräknaren i fiskvägen vid Strömsbro kraftverk på väg mot lekplatserna uppströms. Det var inte vilken fisk som helst, utan en riktigt stor och vacker fisk med en uppskattad längd på 100-105 cm och en skattad vikt på omkring 12-15 kilo. Dagen efter satt två glada fiskevårdare, Bernt Moberg och Lars Ljunggren vid Sportfiskarnas projektkontor i Gävle och väntade på att lunchmaten skulle komma in när de tog fram mobilen för att kolla in den sista uppdateringen från fiskräknaren. Lars höll på att sätta knäckemackan i halsen då en gigantisk lax dök upp på senaste filmen. Enligt fiskräknarens beräkning skulle laxen mäta otroliga 138 cm, vilket är en grov uppskattning utifrån fiskens höjd, men även med en nedjustering av längden är det en riktigt stor fisk.

– Fiskräknaren mäter fiskens höjd och uppskattar sedan längden utifrån ett medelvärde för fisk. När man justerar längden utifrån att detta är en tjock och bastant lax mäter den snarare 115-120 cm. Men det är fortfarande en fisk som kan väga drygt 20 kilo, berättar fiskevårdskonsulten Mats Hebrand från företaget Fiskevårdsteknik som är experter på fiskvandringsvägar och som installerat fiskräknaren med webbkamera vid Strömsbro.

Mycket vatten i ån
Just nu är det perfekta förhållanden i Testeboån för fiskvandring. Högt vattenflöde i den naturliga åfåran gör att fiskvägen lockar laxen, vilka annars kan luras av utsläppet från kraftverket och bli stående nedanför kraftverket utan att ta sig vidare.

– Tack vare extremt regnande för en vecka sedan flödar ån högt och med detta flöde rinner en stor del av vattnet i rätt fåra och laxarna hittar hem. Det kan till och med ha varit fisk som har passerat bredvid räknaren tidigare i veckan då vattnet rann fritt bredvid fiskvägen, berättar Lars Ljunggren, biolog på Sportfiskarna.

Långsiktig fiskevård funkar
Att vilda laxar nu återvänder för lek i till Testeboån där de en gång föddes är inte självklart. Laxbeståndet i Testeboån har varit utslaget under mycket lång tid. Främsta skälet till laxbeståndets utrotning var att vattenkraften byggdes ut i ån i början av 1900-talet. Efter mycket omfattande fiskevårdsåtgärder och miljontals investerade kronor kom så 2013 det officiella erkännandet: Internationella havsforskningsrådet, ICES, fastslog då att laxbeståndet i Testeboån var återskapat och att Sverige återfått en vildlaxälv. Nilssons kraft, ägaren av Strömsbro kraftverk som ligger två kilometer från åns mynning i havet, har nu även förelagts av Länsstyrelsen att söka tillstånd för elkraftsproduktionen i kraftverket. Kraftverket har hittills drivits utan tillstånd.

– I och med att kraftverket måste söka tillstånd har vi nu ett läge där det torde vara möjligt att hitta en lösning för att helt avveckla kraftverket. Det skulle vara ett oerhört lyft för Testeboån då laxbeståndet skulle kunna öka, vilket på många sätt gynnar hela Gävleregionen, kommenterar fiskevårdaren Bernt Moberg som utfört mycket av det praktiska fiskevårdsarbetet i Testeboån.

Följ fiskvandringen i Testeboån varje timme dygnet runt på Fiskevårdstekniks hemsida: fiskdata.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv