Tranås Energi - elbolaget som tar miljöansvar


Omlöpe vid Åsvallehult i Tranås. Foto:
Tranås Energi
De flesta elbolag som äger vattenkraftverk talar sig gärna varma för att vattenkraftsel är grön och förnyelsebar. Men tyvärr vet vi även att vattenkraftsproduktion utan miljöanpassning har svåra konsekvenser för fiskbestånd och övrigt liv under ytan. Tranås Energi är något så ovanligt som ett elbolag som frivilligt miljöanpassar vattenkraftsproduktionen.

Sjöarna Västra och Östra Lägern ligger i Ydre, på gränsen mellan Östergötland och Småland. Här finns en rik biologisk mångfald. Arter som utter, öring och flodpärlmussla trivs i vattensystemet. Här finns också Tranås kommunala energibolag Tranås Energis tre aktiva vattenkraftverk. De miljöanpassningar Tranås Energi har gjort vid sina anläggningar visar att det är möjligt att både bedriva elproduktion på ett affärsmässigt sätt och samtidigt ta hänsyn till miljön.

Frivilliga åtgärder
Sedan många år arbetar Tranås Energi med miljöförbättrande åtgärder runt samtliga anläggningar. Faunapassager, det vill säga vattenvägar där fisk och andra vattenlevande djur kan ta sig förbi, har anlagts vid tre av anläggningar och projekt för att bygga ytterligare två pågår. Miljöanpassade vattenflöden förbi kraftverken och bidrag till utläggning av lekgrus är exempel på andra åtgärder som bolaget gör. Endast 2 % av landets ca 2100 vattenkraftverk har faunapassager vilket gör Tranås frivilliga åtgärder till ett gott exempel för andra elbolag. I en av faunapassagerna, denilrännan vid huvudkontoret i Tranås, sitter en kamera som filmar förbipasserande fisk. Tack vare denna kan man hålla koll på vilka arter som använder passagen och att antalet ökar. Öring, abborre, braxen och den utrotningshotade ålen är exempel på arter som nu vandrar via rännan.

Planerade förbättringar för öringen i Sommens vattensystem
Vattenkraftverket i Visskvarn är det senaste tillskottet bland Tranås Energis anläggningar. Visskvarn ligger i Bulsjöån som binder samman tre sjöar i Sommens vattensystem. I och med köpet öppnas nya möjligheter för fisklivet här. På sikt är tanken att en faunapassage ska byggas även vid Visskvarn och en förstudie för hur detta ska lösas pågår. En sådan satsning skulle tillsammans med flera andra åtgärder som Tranås Energi jobbar med på sikt innebära fri vandringsväg för fisk mellan sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen. För sportfisket skulle detta betyda mycket då det skulle ge fler lekplatser för det storväxta och unika öringbeståndet i Sommen.

Läs mer om Tranås Energis miljöarbete här.

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv