Skånepolitiker tar strid för utrivning i Rönneå


Rönne å har en enorm potential som lax- och havsöringsvatten. Här en biotopvårdad sträcka nedströms kraftverken. Foto: Fredrik Lundblad

Helsingborgs Dagblad 17 januari: under rubriken "Små kraftverk som gör stor skada ska bort." presenterar åtta tunga skånska politiker en framsynt och skarp debattartikel om den småskaliga vattenkraften i Rönne å. Budskapet är glasklart: riv ut kraftverken!

Rönne å är ett av många exempel på den småskaliga vattenkraftens skadeverkningar. Ån har mycket höga naturvärden, har Sveriges idag sydligaste vildlaxstam, är särskilt utpekad som nationellt betydelsefull för den utrotningshotade ålen och hyser även havsöring och många andra skyddsvärda arter. Samtidigt stänger tre små och olönsamma kraftverk fiskens vandringsvägar, begränsar lekområden och hackar upp utvandrande ål i småbitar. Med en utrivning och återskapade forssträckor skapas i stället förutsättningar för en ekonomiskt bärkraftig besöksnäring med sportfiske. Miljön och regionen blir en vinnare. Eller som politikerna sammanfattar situationen:

”Någon bättre miljösatsning än de några tiotals miljoner kraftverksrivningarna skulle kosta går nog inte att hitta i Sverige.”

Sportfiskarna applåderar inlägget och hoppas fler kommunpolitiker från alla politiska läger tar efter detta initiativ.

Läs hela debattartikeln här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv