Grundaren av Patagonia vill stoppa Långforsens kraftverk

Foto: Patagonia

Kampen mot kraftverket i Långforsen i jämtländska älven Långan får nu internationell uppbackning då klädföretaget Patagonias grundare, Yvon Chouinard, uppmanar kommunalrådet AnnSofie Andersson i Östersunds kommun att riva ut dammen stället för att bygga upp den.

Yvon Chouinard, som är grundare och ägare av klädföretaget Patagonia, har skickat ett brev till AnnSofie Andersson, Östersunds kommun, med en vädjan om att inte bygga upp kraftverket i Långforsen igen. Patagonia, med över 2 000 anställda och en omsättning på ungefär 5,2 miljarder kronor säljer sina kläder i ett stort antal butiker i Sverige.

Yvon skriver att han besökt Jämtland flera gånger för fiske, men att han inte kan rekommendera Östersund och Jämtland som besöksmål om de föredrar att bygga dammar istället för att ta bort dem. Kommunägda Jämtkraft AB planerar att bygga upp kraftverket i Långforsen trots att det skulle försämra vattenmiljön, ge en mycket obetydlig kraftproduktion och dessutom riskerar att skada regionens viktiga turistnäring.

-Istället för att stödja byggandet av denna damm, borde ni arbeta intensivt med att restaurera Långan till sin forna glans, det är trenden för framtiden i andra delar av världen, betonar Yvon Chouinard.

Patagonias ställningstagande skickar en kraftfull signal till turism och besöksnäring i Jämtland att även de bör agera mot kraftverket. Brevet från ett av världens största klädföretag för fritidskläder pekar på att Jämtkrafts- och Östersunds kommuns planer nu på riktigt börjar erodera ner varumärket Jämtland. Vad en sådan varumärkesnedgång kan innebära i ekonomiska termer är oerhört svårt att säga, men att det är minst ett par tiopotenser större än den magra vinst som Jämtkraft redovisat om de får bygga kraftverket är odiskutabelt.

Patagonia skänker årligen 1 procent av sin vinst till rörelsen ”1 % for the Planet”, där pengarna går till olika miljöorganisationer och arbete kring miljövård. Patagonia var också huvudsponsor till den prisbelönta filmen Damnation, som handlar om de dammutrivningar som skett i USA de senaste tio åren.

Här kan du läsa hela den unika uppmaningen från Yvon Chouinard till AnnSofie Andersson. Organisationerna Sportfiskarna och Älvräddarna, tillsammans med Fiskejournalen och alla svenska sportfiskemagasin, uppmanar alla att skicka kampanjbrevet till AnnSofie Andersson, som du hittar här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv