Fria vandringsvägar till Skrevträsket

Foto: Micael Söderman / Här grävs bäcken upp för gäddornas lekvandring.

Nu kan gäddorna åter ta sig upp och leka i sjön Skrevträsket på Gräsö. Åtgärden kan få stor betydelse för det lokala gäddbeståndet på kusten.

För cirka 40 år sedan vandrade stora mängder lekgädda från havet och upp till sjön som ligger på utsidan av norra Gräsö i Uppsala län. Man kan fortfarande se spår av de fiskeverk, alltså stenrännor som anlagts för att styra in fisken i de fasta redskap som användes vid husbehovsfisket.

Men med tiden har det lilla vattendraget vuxit igen och boende i området har berättat att det under de senaste 15-20 åren inte setts någon vandrande fisk i bäcken. Genom ett sammarbetsprojekt har Upplandsstiftelsen, Sportfiskarna och WWF under hösten åtgärdat problemet och fisk kan åter simma de 700 metrarna upp till den 5 hektar stora sjön.

– Problemet med igenväxta små vattendrag är stort men ofta är det enkelt och relativt billigt att åtgärda dem. Att åtgärda dessa miljöer är ett viktigt arbete som sker parallellt med anläggningen av de så kallade gäddfabrikerna. Hittills har vi öppnat upp fria vandringvägar till ungefär 350 hektar kustnära lekområden längs ostkusten, berättar Sportfiskarnas projektledare Micael Söderman.

Mer information: Micael Söderman, 08-410 80 625, micael.soderman@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv