Sutare - Så här fångar du en stor sutare!

daniel-morgonblot-su...Foto: Patricia Sjölander / Sutaren är en av våra vackraste fiskar!

I många sjöar smyger en mycket lurig och stridbar fisk omkring: sutaren. Om du inte redan provat att fånga denna vackra fisk kanske detta kan vara ett spännande semesterprojekt? Sportfiskarna bjuder på lite grundläggande tips för sutarmete.

Om sutaren

Sutaren (Tinca tinca på latin) är inte bara stor och stark den är även en mycket vacker och lite lurig fisk och därmed en rolig utmaning att fånga. Sutaren trivs i gyttjiga, vegetationsrika områden längs större delen av ostkusten och i sjöar från Skåne i syd till en bit upp i Norrlands inland. Den äter främst kräftdjur, musslor, mygglarver, snäckor och andra ryggradslösa djur från botten. Kvällstid kan man ofta se att den är på födosök genom att det kommer upp luftbubblor och att vasstrån rör sig när den rotar runt i botten. Sutaren är framförallt aktiv från skymning till gryning och gillar varmt vatten så att meta kvällstid under sommarens högtrycksperioder är inte fel. För de flesta metare är det idag otänkbart att döda en sutare så de sätts i regel tillbaka oskadda efter en snabb fotografering. Men för inte så länge sedan var sutaren en viktig matfisk i Sverige och den anses fortfarande vara en delikatess i många länder.

Lämplig utrustning

En lätt haspelutrustning med ett lite längre spö fungerar utmärkt. För den som vill vara mer avancerad finns speciella spön, så kallade matchspön för flötmete och feederspön för bottenmete. Tunn nylonlina eller flätlina på haspelrullen passar till sutarmete. Lämplig lindimension är 0,20 -0,25 mm för nylon och runt 0,12 mm för flätlina. Till själva kroktacklet använder man oftast nylon för att undvika trassel. Ett vanligt agn är burkmajs och chansen att få en sutare ökar om man mäskar i förväg (dvs. lockar dit fisk genom att kasta ut majs, bröd och liknande på fiskeplatsen).

lyftackel_600Grafik: Bengt Olsson

Så metar du

Flötmete med majs och andra lite större krokbeten är effektivt och den enklaste metoden. Det bästa sättet att fiska är med den så kallade lyftmetoden, se grafik ovan. Med lyftmetoden ligger krokbetet på botten och flötet ligger still på fiskeplatsen även om det blåser eftersom det är ankrat med det nedersta sänket. När sutaren sedan suger i sig krokbetet lyfts därmed det sista sänket på linan från botten. När du då ser flötet lyfta eller lägga sig på sidan eller vandrar iväg ska du göra mothugg. När sutaren väl sitter på kroken gäller det att undvika att den snärjer in linan i växtligheten, det gäller att ta in den bestämt men ändå försiktigt så linan inte går av. En långskaftat håv med ett mjukt finmaskigt nät är ett bra hjälpmedel för att landa sutare.

Bäst fiske är det i regel på kvällen eller under tidiga morgnar då sutaren är aktiv. Leta efter en lucka i växtligheten där du kan komma åt att mäska och fiska, exempelvis mellan näckrosorna på 0,5-2 meters djup.

Tips: ta med ordentligt med god matsäck, sittunderlag och myggsäkra kläder anpassade efter vädret så blir väntan på nappet roligare!

Mäskning

Mäsk till sutarfisket kan man göra själv av ströbröd och/eller gammalt franskbröd och burkmajs. Blanda allt med lite vatten i taget tills det går att krama en lös boll. Mäskbollen ska lösas upp när den träffar vattenytan och spridas över botten. Det finns även färdiga påsar med mäsk att köpa som man sedan blandar med vatten. Ett grundtips för mäskningen är att lägga ut 4-5 mäskbollar innan fisket och fortsätta kasta i en mäskboll i kvarten. Mäska på en bestämd plats och kasta ditt tackel dit där så lockas sutaren och hittar ditt krokbete.

Tips & Trix

Blir det för mörkt att se flötet kan man montera en lysstav längst upp på flötet. En annan metod för sutare är att bottenmeta med en så kallad feeder. En feeder är en liten behållare som man trycker in mäsk i för att locka fisk till krokbetet och den utgör då samtidigt kastvikt/sänke. Kroken sätts på en upphängartafs precis ovanför feedern. Fiske med feeder kan vara bra om det blåser mycket.

LYCKA TILL MED DITT SUTARMETE!

Kategorier: Fiske, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv