Sportfiskarnas fångstdataprojekt ger mer lax och öring Vänern!

Sportfiskarna genomförde 2012-2014 ett fångstdataprojekt för att öka kunskapen om sportfiskets fångster och bestånden av lax, öring, gädda och gös i Vänern. Projektet finansierades av Fortums miljöfond och med fiskevårdmedel från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Alla rapporter som kommer in ges vidare för forskning och förvaltning vilket på sikt ger bättre fiskevård och sportfiske i sjön.

Sportfiskarnas projekt fick under 2014 inrapporterat 2700 laxar och öringar från Vänern. Som ett tack till alla som rapporterat kommer Fortum göra en extra utsättning i Vänern på lika många öringar som det rapporterats in laxar och öringar till projektet. Fisken kommer från Gammelkroppa laxodling i Filipstad.
Utsättningen kommer göras i det området där det rapporterats mest lax och öring under 2014 och det var i Vänern utanför Mariestad och Lidköping där det rapporterades 437 laxar och öringar! Utsättningsplats blir vid Hällekis och görs tisdagen 16 juni. Utsättningarna kommer göras av Johnny Norrgård, Fortum och alla som vill är välkomna att se när öringarna släpps i sjön.

FångstDataBanken som app 2015
Sportfiskarna kommer fortsätta med arbetet att samla in fångstdata för Vänern och hoppas att alla sportfiskare i Vänern vill rapportera sina fångster. För att enkelt kunna rapportera fångster från Vänern och följa sitt eget fiske har Sportfiskarna lanserat en app. Första versionen är för androidmobiler och Vänern är ett av pilotområdena och det andra är kusten i Östergötland. Appen finns på Google Play för gratis nedladdning och inom kort kommer det finnas en version för iPhone också. Insamling av fångstdata för Vänern via applikationen ingår i ett projekt som genomförs under 2015 och finansieras via fiskevårdmedel från Havs- och vattenmyndigheten och från Länsstyrelsen i Värmland.

Mer information:
Peter Belin, Sportfiskarna,peter.belin@sportfiskarna.se,070-6894820

Kategorier: Fiske i Värmland | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv