Årets Havsfiskare 2014 utsedd

Utmärkelsen Årets Havsfiskare 2014 har i år tilldelats en ovanligt dedikerad sportfiskare för en enastående prestation.

"Årets utmärkelse tilldelas Joel Abrahamsson, Töllsjö. Joel lyckades under 2014 efter målmedvetna förberedelser på hemmaplan med bedriften att i norra Norge från kajak landa en håkäring på hela 566 kg. Fångsten innebar mer än en fördubbling av det tidigare viktrekordet avseende fångst från en kajak och ledde till att Joel som första icke-amerikan blev utnämnd till ”Kayak angler of the year” i USA.”

Så lyder motiveringen som en enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och
Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia satt på pränt när de valde att dela ut priset för år 2014 till Joel Abrahamsson, Töllsjö.

1 september 2014 satt Joel i sin kajak utanför nordnorska Andörja och bottenmetade på 500 meters djup. Tidigt i gryningen fick han några försiktiga bugningar i spötoppen. Några vevtag senare satt Joel fast i vad som verkade vara botten, men så började plötsligt botten röra på sig. Sportfiskaren och äventyraren Joel Abrahamsson hade en dröm om att försöka fånga den största fisken som någonsin fångats från en kajak och han lyckades mer än fördubbla det tidigare världsrekordet. Det tog 1,5 timme att få upp fisken till ytan och allt förevigades av ett filmteam. Även ett forskningsteam var med för att undersöka och mäta hajen innan den returnerades levande. Håkäringen mätte 401 cm, hade en omkrets på 202 cm och vikten beräknades till hela 566 kilo. Joels bedrift innebär att han slagit världsrekord i att få upp störst fisk från en kajak. Det tidigare rekordet låg på 227 kilo.

Joel är en sportfiskare som fiskar allt från stora gäddor i vattnen kring Göteborg till enorma hälleflundror och håkäringar i norra Norge från sin kajak. När Joel inte sitter i sin kajak på diverse fiskevatten arbetar han som skribent åt bl.a. Fiskefeber och flera amerikanska sportfisketidningar. Han är även medlem i team Abu Garcia. För många sportfiskeintresserade är Joel sedan tidigare välkänd under namnet Gädd-Joel som gäddfiskare men också som kajakfiskare på jakt efter feta hälleflundror i Norge. Joel anses vara en färgstark personlighet som verkligen sticker ut med udda och intressanta fiskemetoder. En bidragande orsak till detta smeknamn är att Joel 2009 tillsammans med några kompisar gjorde en gäddfiskefilm som hette ”Gädda – the movie”.

Att bli vald till "Årets Havsfiskare" i Sverige innebär att man belönas med en av landets mest eftertraktade och prestigefyllda sportfiskeutmärkelser. Utmärkelsen "Årets Havsfiskare" instiftades i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs (GHFK) 20-års jubileum för drygt 30 år sedan och utdelas årligen till den eller de personer (lag), som under året fört fram havsfisket i fokus, och som av en jury ansetts förtjänt härav. Bevis på utmärkelsen - en elegant tennrocka på jakarandaplatta - kommer att delas ut i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs årsmöte i Göteborg i mars 2015.

Ytterligare information :
GHFK:s ordförande Jonas Gassander, tel: 0705 – 15 81 02, e-post: jonas.gassander@ghfk.se
GHFK:s jurymedlem Dan Källman, tel: 0705 – 98 93 22, e-post: dan.kallman@ghfk.se

Pristagaren:
Joel Abrahamsson, tel: 0705 – 76 92 14


Kategorier: Äldre nyheter, Fiske i Göteborg | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv