Lär mer om kulturlämningar vid vattendrag

I slutet av april anordnar Sportfiskarna ett föredrag och en exkursion om kulturlämningar vid vattendrag.

Människors historiska nyttjande av våra vattendrag har varit intensivt, och många spår efter kvarnar, sågar, dammvallar och broar finns kvar än idag. Det är vanligt att vatten- och fiskevårdsintressen krockar med kulturmiljöintressen vid exempelvis utrivning av vandringshinder.

28/4 kl. 18-20 kommer Linnéa Nordell, arkeolog på Bohusläns museum, att prata om kulturlämningar vid vattendrag. Föredraget hålls i Sportfiskarnas lokaler på Sjölyckan.

Om föredraget:
Under den första timmen handlar det om vilka typer av kulturlämningar som vi kan hitta utmed vattendragen och hur vi känner igen dem i fält. Det visas exempel på hur kvarn- och såganläggningarna såg ut när de var i bruk och berättas om hur historiska kartor kan användas för att identifiera lämningar och för att spåra människors olika ingrepp i vattendragen. Under den andra timmen handlar det om var vi hittar kunskap om vattendragens kulturlämningar och om vilka lagar och bestämmelser som skyddar dem. Det diskuteras vilken betydelse vattendragens kulturlämningar har idag och hur vi kan arbeta med kulturlämningarna i samband med fiskevårdande åtgärder.

Kvällen därpå, 29/4, anordnar Sportfiskarna en vattendragsvandring utmed Solbergsån i Kungälvs kommun, där vi tittar på olika typer av kulturlämningar.

För information och anmälan kring dessa två arrangemang, kontakta Niklas Wengström på: niklas.wengstrom@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv