Med vårvärmen kom också gäddorna!

Häromdagen kom rapporter från Kalmar om att gäddorna redan intagit lekområdena i Kalmartrakten, bland annat i de restaurerade våtmarkerna i Kronobäck och Oknebäck. Även från Hemmesta på Värmdö rapporteras lekgäddor. Nu har gäddorna även börjat stiga i Gotlands första gäddfabrik, Österby myr!

-Den snöfattiga och milda vintern har gjort att de biologiska klockorna i leklystna gäddor antagligen tickar lite snabbare ett år som detta. Förhållandevis höga vattentemperaturer för årstiden kan inte hålla dem tillbaka längre och vandringen upp till lekområdena har startat på allvar, berättar Lars Vallin, projektledare på Sportfiskarna i Visby.

I Österby myr på östra Gotland, som restaurerades av Sportfiskarna hösten 2011, placerades den specialtillverkade fiskfällan ut förra veckan och 11 mars kunde de första lekstinna gäddorna lyftas ur fällan och förpassas till lekområdena i myren. Fällan, där fisken hamnar i en fålla, är byggd för att vi på ett skonsamt sätt för fisken ska kunna följa återvandringen till myren genom att räkna och mäta lekvandrande gäddor.

Tre leksäsonger har passerat sen myren restaurerades och det är nu vi på allvar ska kunna få de svar vi hoppas på att få, att rekryteringen av nya gäddor i myren fungerar och att de vandrar ut i havet och återvänder som vuxna och lekmogna gäddor.

Det blir en spännande tid den som nu kommer, att få följa utvecklingen i gäddfabriken, både när det gäller antal lekvandrande gäddor och produktionen av nya gäddungar.

Mer info: Lars Vallin, 072-20 87 011, lars.vallin@sportfiskarna.se

 

 

Kategorier: Miljö, Rovfiskprojekten | Taggar: gäddfabriker |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv