Sportfiskarna påverkar i Östersjöfrågor i Bryssel

I början av januari var Sportfiskarna för andra gången på kort tid i Bryssel för att driva viktiga sportfiskefrågor.

Anledningen var denna gång förslaget på ny förvaltningsplan för torsk, sill och skarpsill som håller på att diskuteras och där även andra arter som plattfiskar och lax kan påverkas genom bifångstproblematik.

– Östersjön är ett känsligt ekosystem med få arter och kunskapsunderlaget är osäkert om bland annat torskbeståndens status. Fisket och förvaltningen måste därför baseras på en försiktighetsprincip som garanterar fiskarterna ett fungerande skydd, säger Sportfiskarnas tillförordnade fiskevårdschef Markus Lundgren.

Arbetet med förvaltningsplanen sker inom Baltic Sea Advisory Council, där Sportfiskarna representerar European Anglers Alliance. Tillsammans med flera andra miljöorganisationer diskuterades förslagets olika delar tillsammans med bland annat yrkesfiskets företrädare från Östersjöregionen. Mötet hölls till större delen inne på EU-parlamentet och flertalet Europaparlamentariker var på plats under diskussionerna. Den allvarliga situationen för det östra torskbeståndet och behovet av en adaptiv, ekosystembaserad förvaltning var kärnfrågor under mötet.

Mer info: Markus Lundgren, 031-83 44 62, markus.lundgren@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter, Nyheter förstasidan, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv