Fritt fram för abborrlek i Hau träsk!

Sportfiskarna har byggt ett omlöp i gotländska Hauån vilket möjliggör för fisk att passera en gammal dammanläggning och leka i Hau träsk.

I Hauån på norra Gotland, vid utloppet ur Hau träsk, finns sedan 1940-talet en dammanläggning som varit ett definitivt vandringshinder för all uppströmsvandrande fisk och annan vattenlevande fauna.

Vandringshindret/dammanlägningen vid Hau träsk.
Vandringshindret/dammanläggningen.

Region Gotland har en vattendom från 1944, med tillstånd att reglera sjön för att utnyttja Hau träsk som vattentäkt till Fårösunds samhälle.

– Omlöpet ger nu fri lejd för abborrar och andra lekvandrande arter upp till Hau träsk. Det är med spänning vi ser fram emot kommande vår för att följa upp hur den nya fiskvägen fungerar, berättar Sportfiskarnas biolog Lars Vallin.

Abborre nedanför vandringshindret i april.
Abborre nedanför vandringshindret i april i år.

Under många år har det konstaterats att vårlekande fisk, framförallt abborre, i stora mängder vandrat upp i ån under lektid på vårarna. Antagligen rör det sig om fisk som fötts i Hau träsk och som vandrat ut till kustområdet för uppväxt. När abborrarna senare i livet, genom sitt homingbeteende, återvänder för lek har de inte haft någon möjlighet att ta sig upp till sjön för att bidra till kommande generationer, på grund av det definitiva vandringshindret.

Genom överenskommelser med region Gotland och övriga berörda markägare på platsen har nu Sportfiskarna byggt bort vandringshindret.

Finansiering av åtgärden har skett genom medel från Europeiska Fiskerifonden, via Fiskeområde Gotland.

Kategorier: Miljö, Rovfiskprojekten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv