Danmark satsar på gäddan och sportfisket

Vårt grannland Danmark offentliggjorde nyligen en vision för att skydda gäddbestånden och satsa på sportfiske.

Danmarks fiskeriansvarige minister Dan Jørgensen presenterade i dagarna den första delen i en vision om att bland annat skydda bestånden av gädda i landet, samtidigt som sportfiske och sportfisketurism ska prioriteras. Som exempel ska det viktiga bräckvattenbeståndet söder om Själland skyddas genom att nätfiske under en femårsperiod förbjuds på stora lek- och uppväxtområden, samt i närliggande områden där fisken lekvandrar. Sportfisket får däremot fortsätta med ett krav på att fisken återutsätts.

Just gäddan pekas ut som oerhört viktig ur ett socioekonomiskt perspektiv. I en undersökning från 2013 gjord av DTU Aqua uppskattades värdet av gäddan till motsvarande ca 1500 kr per kilo gädda. Detta har man nu tagit hänsyn till, efter att precis som den svenska Havs- och vattenmyndigheten tidigare bara velat hänvisa till fiskeribiologiska skäl för att reglera fisket.

– Danskarna är kända för att vara framsynta och lägga stora resurser på fiskevård. Man har insett det stora ekonomiska värdet av sportfisket och förhoppningsvis kan även Sverige göra den här typen av satsningar framöver, säger Markus Lundgren, tillförordnad fiskevårdschef på Sportfiskarna.

Ytterligare satsningar som den danske ministern föreslår innebär bland annat informationskampanjer om skonsam hantering av fisk, samt att medel från EU:s Havs- och fiskerifond ska avsättas till förmån för vattendragsrestaureringar och satsningar på självreproducerande fiskbestånd. I bland annat Vordingborg kommun planerar man att etablera våtmarker till förmån för gäddbestånden. Inspiration har man hämtat inte minst från Sportfiskarnas rovfiskprojekt, där restaurerade våtmarker fungerar som optimala reproduktionsområden för gäddan. Sannolikt har många Östersjöländer precis som Sverige ett bräckvattenbestånd av gädda som delvis simmar upp i sötvatten under lekperioden på våren.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv