Vattenfall förbättrade fiskväg i Dalälven

Sportfiskarna vill rapportera om ett fall där Vattenfall faktiskt självmant förbättrat en fiskväg i en dammanläggning.

Vid en renovering av luckorna i dammen vid Bredforsen i Dalälven har Vattenfall nu byggt om en existerande men dåligt fungerande fiskväg så att även svagsimmande arter kan passera. Det blir nu möjligt för fisken nedströms dammen att vandra upp mot forsarna i Tyttbo. Det är ett bra första steg mot att öppna upp fiskens vandringsmöjligheter i Dalälven och därigenom förbättra förutsättningarna för både biologisk mångfald och sportfiske.

Det finns ett villkor om fiskväg genom Bredforsendammen. Länsstyrelsen i Uppsala bedömde dock att den ursprungliga fiskvägen från 1970-talet inte fungerade alls för svagsimmande arter och inte heller tillfredsställande för starksimmande arter som öring.

– Jag tog upp frågan om fiskvägens funktion med Vattenfall vid ett tillsynsmöte där vi diskuterade en kommande renovering av luckor i Bredforsendammen. Vattenfall anlitade sedan en konsult som gjorde samma bedömning som Länsstyrelsen. Efter lite diskussioner beslutade Vattenfall mycket glädjande att även fiskvägen skulle byggas om i samband med den planerade luckrenoveringen, berättar Daniel Melin, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Den av Vattenfall anlitade konsulten tog sedan fram ett förslag till ombyggnad av fiskvägen som lämnades in som en anmälan om vattenverksamhet tillsammans med den planerade luckrenoveringen. Länsstyrelsen godtog anmälan och arbetena slutfördes under november. Återstående arbete är eventuellt små justeringar av fiskvägen, intrimning av flöden och uppföljning av fiskvägens funktion.

– Vi nu ser fram emot att Vattenfall fortsätter med övriga kraftverk i Dalälven, Vattenfall har själva pekat ut Dalälven som det större vattendrag där de har kraftverk och där det finns störst potential för fiskvandring och återskapande av lek- och uppväxtområden. Detta stämmer även väl överens med HaV:s- och Energimyndighetens strategi för vattenkraften där Dalälven är en av de stora vattenkraftälvar där man ser potential och behov av att skapa fria vandringsvägar, kommenterar Christina Lindhagen, sakkunnig för strömmande vatten på Sportfiskarna.
 

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv