Rent slarv bakom massdöd av musslor i Emån

Att flera tusen sötvattenlevande stormusslor dog i Emån vid Högsby berodde på förbiseenden av både elbolaget E.ON och Länsstyrelsen i Kalmar.

Det har väl knappast undgått någon med intresse för vattenvårdsfrågor att det skett en mycket tragisk torrläggning av en musselbiotop i Högsby i Kalmar län där flera tusen sötvattenlevande stormusslor dött i en intagningskanal till kraftverket i Högsby. Bland annat dödades tjockskalig målarmussla, äkta målarmussla och flat dammussla, alla dessa arter är upptagna på den svenska rödlistan över utrotningshotade arter i Sverige.

Bakgrunden till torrläggningen var dålig egenkontroll av kraftbolaget E.ON samt att Länsstyrelsen i Kalmar län inte ställde tillräckligt skarpa krav på hur åtgärderna vid kraftverket skulle genomföras.

Tidigare i vintras inkom E.ON med en anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddet till Länsstyrelsen i Kalmar län där de beskriver hur de tänker byta maskiner och styrutrustning med hjälp av att anlägga fångdammar uppströms och nedströms kraftverket. I ansökan skrev de att de inte bedömer att det blir några bestående effekter på miljön.

Länsstyrelsen i Kalmar län godkände E.Ons anmälan med föreläggande om att E.ON skall följa två åtgärder för att minska skada på naturmiljön i området: att arbetet utförs enligt E.ON:s egna  tekniska beskrivning och att arbete som  riskerar att grumla vattnet inte får utföras mellan 1 september- 1 maj. Dock nämndes ingenting specifikt om att arbetet måste avbrytas om det riskerade att skada exempelvis de sällsynta musslorna vars förekomst Länsstyrelsen torde haft kännedom om.

Nu har E.ON polisanmält sig själva. Älvräddarna har också polisanmält E.ON och de har även JO-anmält Länsstyrelsen.

– Med facit i hand ser man att Länsstyrelsens bedömning varit helt felaktig. Att de exempelvis inte krävt ett avslut på arbetet om utrotningshotade djur upptagna på art- och habitatdirektivets lista upptäckts är anmärkningsvärt, säger Sportfiskarnas musselexpert Niklas Wengström.

E.ON ska nu hålla möte med Länsstyrelsen och diskutera hur de kan bidra till att stärka beståndet  av tjockskalig målarmussla i Emån. Ett bra förslag som Sportfiskarna hoppas att de diskuterar är fria vandringsvägar förbi kraftverket enligt de förslag som togs fram av Fiskevårdsteknik AB på uppdrag av Emåprojektet och Ulf Sparreviks stiftelse. En sådan åtgärd hade gynnat alla arter i Emån.

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv