Laxreproduktion i Säveån uppströms Hedefors kraftverk konstaterad

Ett glädjande besked så här i semestertider är att elprovfiske under måndagen visade på lyckad laxreproduktion i Säveån uppströms Hedefors kraftverk.

Hösten 2013 färdigställdes det så kallade omlöpet vid Hedefors kraftverk i västsvenska Säveån. Ett mångårigt restaureringsarbete innebar att det genuina och storvuxna laxbeståndet då förväntades få tillgång till dubbelt så stora lek- och uppväxtområden. Redan under hösten verkade det som att lax och annan fisk nyttjade vandringsvägen förbi kraftverket, vilket nu kunde bekräftas.

Under måndagens elfiske uppströms fiskvägen vid Hedefors fångades 12 årsungar av lax (55-79 mm) på en yta av ca 140 kvadratmeter, ett bevis på att fiskvägen fungerar och att laxen nått nya lekområden. Sträckan som provfiskades ligger strax nedanför kraftverket vid Hillefors medan provfisket ovan Hillefors enbart gav andra arter än lax.

– Detta är en historisk händelse. För första gången på flera hundra år har nu åter laxen lekt uppströms Hedefors damm i Lerum. Resultatet är lyckat och laxungarna bedömdes må bra. Detta kan på sikt säkra den hotade vildlaxstammen i Säveån, säger Niklas Egriell på Havs- och vattenmyndigheten som utförde provfisket tillsammans med Sportfiskarnas regionchef Per-Erik Jacobsen (bild nedan).

Arbetet är ett samarbetsprojekt mellan Naturskyddsföreningen – Bra Miljöval, Naturvårdsverket, Lerum Energi, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Lerums kommun, sportfiskeförbundet samt Havs- och vattenmyndigheten. Engagerade sportfiskare har dessutom under många år lagt ner stora ideella krafter på bland annat restaurering och förbättring av lek- och uppväxtområden i Säveån. Ett översiktligt provfiske kommer utföras på ytterligare lokaler ovan fiskvägen längre fram under säsongen. Asp, färna, öring, nejonöga och ål är andra vandringsbenägna fiskarter i vattensystemet som kommer ha nytta av den nya vandringsvägen.

Mer information:
Niklas Egriell, Havs- och vattenmyndigheten
010-698 60 86

Per-Erik Jacobsen, Sportfiskarna
0703-36 00 22

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv