Stort intresse för Vattenkraftseminarium i Almedalen

Sportfiskarna anordnade tillsammans med Naturskyddsföreningen, Älvräddarna och WWF under onsdagen ett seminarium om Vattenverksamhetutredningen i Almedalen.

Inbjudna politiker fick ställa frågor till en expertpanel om utredningens förslag som bland annat innebär en nyprövning av alla gamla vattenkrafttillstånd. Panelen bestod av Björn Risinger, GD för Havs- och vattenmyndigheten, Erik Brandsma, GD för Energimyndigheten, Per Nordlund, Statkraft, Joakim Ollén, ordförande Sportfiskarna och Christer Borg, ordförande Älvräddarna.

Diskussionen berörde bland annat de motstridiga siffror som presenterats i debatten av energibranschen respektive av miljöorganisationerna och myndigheterna, samt den nationella strategi för vattenkraften som de två närvarande myndigheterna presenterat i dagarna. För att klara miljömålet Levande sjöar och vattendrag, vattendirektivet och klimatmålet har HaV och Energimyndigheten tagit fram en prioritering av var och hur åtgärder främst bör genomföras i Sveriges avrinningsområden. Åtgärder där miljönyttan är störst och påverkan på elproduktion och energisystemet minst prioriteras högst. 

Strategin föreslår hårda miljökrav för kraftverk i mindre vattendrag och med liten betydelse för energisystemet, men i vissa större älvar såsom Luleälv, Indalsälven, Ångermanälven och Skellefteälven föreslås att åtgärder som påverkar produktionen begränsas kraftigt. I Dalälven, Ljungan och Umeälven kommer ca 60 större kraftverk behöva åtgärdas med faunapassager, minimitappningar m.m. 

Sportfiskarna välkomnar det ökande samarbetet mellan de två myndigheterna, och strategin som gör en god ansats för en miljöanpassad vattenkraft. Naturligtvis måste ambitionen vara att på sikt mildra skadorna i alla vattenkraftpåverkade vatten, men att börja med de som hyser höga naturvärden och samtidigt producerar lite el känns som en rimlig och kostnadseffektiv start.

Efter seminariet delade Sportfiskarna ut kampanjknappen ”Ny lagstiftning för vatten – Ja tack” till alla deltagare.

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv