Ätran torrlagd vid Ätrafors

Kraftverket i Ätrafors stängdes under morgonen den 26 juni av och ån torrlades i 20-40 minuter innan vattnet som släpptes ut i gamla torrfåran rann till.

Det var strax efter 6 på morgonen som kraftverket i Ätrafors stängdes av. Sportfiskaren Kristian Andersson som var på plats och fiskade nedströms sammanflödet mellan Ätran och Högvadsån såg åfåran tömmas och hundratals, kanske tusentals, små lax- och öringungar låg och sprattlade på torra land eller i små pölar.

– Vi kräver att EON tar sitt ansvar och tar till åtgärder så att detta inte upprepar sig då det inte är första gången som åfåran torrläggs nedströms kraftverket. Man borde även kräva en minimitappning i den gamla åfåran som nu är torr. Fisk som luras upp där när det släpps vatten blir sedan kvar i djuphålorna när vattnet stängs av utan att kunna ta sig ut, kommenterar Per Ingvarsson, ordförande i Sportfiskarna Halland.

Enligt Kristian Andersson blir lax- och öringungar ibland även kvar på stränderna när kraftverket snabbt sänker flödet ner till minimitappning.

Höstens elfisken kommer nu att visa hur stora skador som stoppet i kraftverket åstadkommit

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv