Fångstdataprojekt ger mer öring i Vänern

Fångsterna från trollingfisket i Vänern ser ut att visa på en uppåtgående trend de senaste åren enligt trollare och andra som i många år följt fångsterna via tävlingar i sjön.

En stor andel av fångsterna utgörs av utplanterad lax och öring men det finns även vild fisk från Klarälven. Utsättningar görs huvudsakligen av Fortum som enligt vattendom årligen ska sätta ut 175 000 lax- och öringsmolt i Klarälven och Vänern. Laxfond Vänern sätter även ut fisk för att förbättra fisket i sjön.

Trollingklubbar jobbar för mer utsättningar
Andra utsättningar i Vänern sker genom ett stort engagemang med frivilliga insatser från olika trollingklubbar. Silverlaxen, Grums trollingklubb och Melleruds trollingklubb är några som bidrar med fisk genom pengar de samlat in via trollare och sponsorer. 

Fångstdataprojekt ökar utsättningar i sjön 2014
Sportfiskarna startade under 2012 ett fångstdataprojekt för att öka kunskapen om sportfiskets fångster och bestånden av lax, öring, gädda och gös i Vänern. Projektet finansieras av Fortums miljöfond och med fiskevårdmedel från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Alla rapporter som kommer in lämnas vidare som underlag för forskning och förvaltning. Underlaget kan på sikt ge bättre fiskevård och sportfiske i sjön. Karlstad universitet jobbar för närvarande med ett liknande projekt och där samverkar Sportfiskarna när det gäller utbyte av information och annat.

Sportfiskarnas projekt fick under 2013 inrapporterat 1859 laxar och öringar från Vänern, de flesta registrerade via trollingtävlingar. Som ett tack till alla som rapporterat kommer Fortum Generation göra en extra utsättning av 1859 öringar i Vänern, det vill säga samma antal laxar och öringar som inrapporterats.

Kristinehamns trollingklubb tog själva kontakt med fångstdataprojektet under 2013 och rapporterade in alla fångster från sina klubbtävlingar. Som tack för detta har de fått bestämma utsättningsplats. Utsättningen kommer att ske i Baggerud tisdagen den 24 juni klockan 12.00. Utsättningarna kommer att utföras av Johnny Norrgård, Fortum och personal från Sportfiskarna kommer vara med på plats. Alla som vill är välkomna att se när öringarna släpps ut i sjön.

FångstDataBanken som app
Under sommaren lanserar Sportfiskarna även en app för att enkelt kunna rapportera fångster från Vänern och följa sitt eget fiske. Första versionen är för androidmobiler och Vänern är pilotområde. Appen kommer finnas på Google Play för gratis nedladdning.

Kontakt: Peter Belin, peter.belin@sportfiskarna.se, 070-689 48 20

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv