Dispenser till yrkesfisket kan fånga lax från svaga vildlaxälvar

Några av landets allra svagaste vildlaxbestånd återfinns i Västerbottens län i älvar som Rickleån, Kågeälven, Sävarån och Åbyälven. Samtidigt har Länsstyrelsen i Västerbotten gett det lokala yrkesfisket dispens till laxfiske från 12 juni vilket framförallt innebär fångst av vildlax.

Vildlaxen lekvandrar tidigare än den kompensationsodlade laxen från utbyggda älvar. Enligt Ulf Carlsson på Naturvårdsenheten i Västerbottens län är skälet till att man ger dispens till ett tidigare fiske som främst innebär fångst av vildlax att det lokala yrkesfisket ska få möjlighet att fånga lax innan laxkvoten fylls. Enligt Ulf Carlsson passerar annars merparten av laxen innan fisket öppnar 17 juni.

– Vi har gett tillstånd till ett fiske med omkring 7-8 fällor, fisket bedrivs dels utanför Umeälven och dels i ett område runt Holmögadd, Holmön och Norrsundet. Syftet är att yrkesfisket ska få möjlighet att fånga lax från främst starka vildlaxbestånd som Vindelälvslax utanför Umeälven och Torne- och Kalixälvslax i det andra området, säger Ulf Carlsson på Naturvårdsenheten i Västerbottens län.

– Problemet med att tillåta ett blandbeståndsfiske är att man aldrig kan garantera att man inte fångar lax från svaga älvar som exempelvis Åbyälven. Vildlaxen från starkare bestånd som Torneälven och Kalixälven bör även främst få vandra hem till sin hemälv för reproduktion och småskaligt skördande baserat på varje bestånds specifika bärkraft, kommenterar Glenn Douglas från projektet ”Laxfiske framtidens besöksnäring”.

Även Länsstyrelsen i Västernorrland har gett dispens till start av laxfiske fem dagar tidigare. Här får fiske bedrivas med 10 fällor, bland annat på lax från blandade bestånd utanför Moälven.

– Det kan naturligtvis fångas lax från svaga bestånd i detta fiske, det totala antalet laxar som fångas är ändå relativt litet. Men vi skulle gärna se mer skonsamma redskap som skulle möjliggöra ett mer riktat fiske efter odlad lax genom återutsättning av vild lax, säger fiskerikonsulent David Jonsson på Länsstyrelsen i Västernorrlands län.

Havs- och vattenmyndigheten har de senaste åren utformat en laxförvaltning som till stor del går ut på att skydda de svagaste laxbestånden. För att uppnå detta har man bland annat fasat ut blandbeståndsfisket till havs och infört förbud mot att fånga lax med fettfena vid trollingfiske. När det gäller det kustnära yrkesfisket efter lax med fasta fällor har man styrt starttiderna för fisket så att fisket mestadels inriktas på odlad lax. Länsstyrelserna i Västerbotten och Västernorrland har fått möjlighet att ge dispens för ett tidigarelagt yrkesfiske efter lax. När det gäller dessa dispenser har länsstyrelserna ansvaret för att fisket bedrivs i en sådan omfattning och på sådana platser att det inte riskerar de svaga bestånden. SLU genomförde i fjol en genetisk studie av östersjölax fångad av yrkesfisket som visar hur fångsten av lax från olika älvar är fördelad.

– Via den genetiska undersökning som SLU gjort av lax fångad i yrkesfisket kan man se att det på flera kustavsnitt trots allt sker ett blandbeståndsfiske på lax från olika älvar. Vissa av dessa bestånd tål inte något nämnvärt uttag av lax. Osäkerheten om hur starka bestånden är i exempelvis Rickleån borde innebära att man utgår ifrån en försiktighetsprincip och på alla sätt undviker fångst av lax från detta bestånd. Något vi påpekade i vårt remissvar till HaV inför årets laxfiske, säger Glenn Douglas.

Läs SLU genetiska undersökning av yrkesfiskad lax 2013.

Läs Sportfiskarnas remissvar till HaV om årets laxfiske.

Här kan man följa laxfångsterna från yrkesfisket på HaV:s hemsida.

 

Kategorier: Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv