Fyra nya sportfiskerekord

Ett antal remarkabla fångster har som vanligt gjorts under våren, då det är full fart i undervattensvärlden. Fyra nya sportfiskerekord har det blivit hittills. Dessutom har det fångats en fisk som kunde varit rekord om det inte vore för vissa omständigheter.

Sik (Coregonus spp.) - rekordet slaget med råge

Sikrekordet putsades rejält under påskhelgen. Det gamla svenska rekordet löd 5 394 gram och sattes redan 1994. Den vikten distanserades med råge då Jonatan Johansson från Karlstad fiskade sik på påskafton i sjön Västra Silen, där rekordstora, välmatade sikar och andra fiskar simmar.
Jonatan ”båtpimplade” med en liten mormyska i ett område där siken rör sig frekvent.
 
-Vid den här tiden av året borde fisken egentligen kanske redan ha släppt sin rom, men det hade inte det gigantiska exemplar som svalde Jonatans krok, konstaterar Nicka Hellenberg, som är Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
 
En mycket trind fisk på 67 cm och 6 200 gram krokades och kunde landas, vägas och mätas. Fisken sattes sedan levande åter i sjön. Efter att vågen kontrollerats i laboratorium kunde ett nytt finfint rekord godkännas.

Nytt rekord på tunga (Solea solea) igen

Den lilla delikata plattfisken tunga har fått en pånyttfödelse i sportfiskevärlden. Från att den varit mycket ovanlig i Storfiskregistret har nu allt fler sportfiskare lyckats lokalisera och lura den. Generellt är det smygfiske under kvällar och nätter, med pannlampa, tålamod och en maskagnad krok som gäller för att fånga en tunga. Rekordet från förra året på 975 gram blev inte långvarigt.
 
Fredrik Nilsson från Grästorp är en känd storfiskare och artjägare. Han åkte ut i en liten nyinköpt aluminiumbåt för att fiska piggvar och tunga utanför Orust. Natten till den 3 maj fick han båda arterna och hade kontakt med tungor som var större än några han sett tidigare.

- Fredrik berättar hur han lyckades få den näst största tungan som han såg att nappa åt sig en mask och efter lite kalabalik få den ombord. Den vägdes sedan på en godkänd (krönt) våg till 1 250 gram, informerar Nicka Hellenberg.

Den 46 cm långa tungan är nu utsedd till svenskt rekord.

Braxen (Abramis brama) – en sällsynt tangering av rekordet

Braxen tillhör metarnas favoritfiskar. Stor, bred och bastant är den en rolig utmaning i sötvattnet. När det gäller storbraxnar de senaste åren har det mest handlat om fiskar från skånska Bysjön, där den ena giganten efter det andra över både sex och sju kilo har fångats. Ett nytt rekord kom så sent som i fjol då en 7 960 gram tung braxen landades i slutet av maj.

Exakt samma vikt ? på en våg som testats noggrant i laboratorium ? hade den stora fisk som Alexander Lindén från Malmö metade upp i välkända Rögle dammar den 2 maj. 77,5 cm lång var den fisk som Alexander lurade på bottenmete med en boilie, klockan två på natten.

- Eftersom vikten exakt tangerade det gamla rekordet har vi en ny situation. Rekorden delas ju ut utifrån vikt och den här fisken väger exakt lika mycket som det gamla rekordet. Därför har vi valt att ge båda fiskarna rekordstatus. Rekordet delas alltså numer mellan Alexander Lindén och förra årets braxenkung Martin Roth, berättar Nicka Hellenberg.

Karp (Cyprinus carpio) experterna höjer rekordet varje år

När det gäller rekord på fisken karp är det i stort sett bara skånska Tegelbruksdammarna det handlar om. Där simmar ett par-tre fiskar som alla är så stora att de med rätt kosthållning kan turas om att slå rekordet. Förra året slogs rekordet ett par gånger och nu är det dags igen. 25 370 lydde det tidigare rekordet, som alltså sattes under 2013. Men karparna växer vidare.

Fisken som kallas ”Rebecka” behagade att smaska i sig de boilies (”degkulor”) som Mats Hansen från Klagshamn hade placerat ut under sitt fiskepass den 22 maj. Med 100 cm längd, 96 cm omkrets och en matchvikt om 26 020 gram vägde hon därmed in som Sveriges största karp. Vågen kontrollerades i laboratorium och ett nytt svenskt rekord kunde skrivas in i historieböckerna.

- Mats hade ett riktigt kul fiske, som kröntes med den här mastodontiska karpen. Vi får se om rekordet står sig året ut. Många drivna karpfiskare är nog ute efter det och karparna verkar fortfarande växa, så inget är uteslutet, kommenterar Nicka Hellenberg rekordet.


Underkänd gös av gigantiskt mått

Den 2 maj fångade Henrik Blom en kolossal gös på hela 12 650 gram. Den överträffade det gamla, segdragna gösrekordet från 1988 med 643 gram. Gösen fångades på vertikalfiske med jigg på sjön Solgen och mättes till 102 centimeter. Men efter granskning har fisken inte godkänts som nytt svenskt rekord.

- Henriks gös är en tvättäkta superfisk. En rolig fångst på alla sätt. Men eftersom det inte fanns vittnen till vare sig fångst eller vägning och Henrik valde att släppa fisken åter, så kunde rekordet inte godkännas, säger Nicka Hellenberg.

Sportfiskarna har högt ställda krav när det gäller svenska rekord och granskar fångster, vikter och omständigheter mycket noga. Regelverket måste uppfyllas för att rekord ska kunna utses.  Fångstmannen i det här fallet visste förutsättningarna och är ändå stolt och glad över en drömfisk, som han dessutom med glädje lät simma åter.

Rekordet från 1988 står sig alltså ännu ett tag…

Sportfiskarna gratulerar de nya rekordinnehavarna till fina fångster och imponerande sportfiskeerövringar.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.

Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 29 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv