Nya regler för yrkesfiske efter lax

Havs- och vattenmyndigheten har nu beslutat om reglerna för yrkesfiske efter östersjölax 2014.

Samtidigt som Sportfiskarna ser positivt på ökningen av vildlaxar till de stora laxälvarna i norr är vi fortfarande oroliga för de mindre laxälvarna. Mera måste göras för att garantera att alla Sveriges laxbestånd ska ligger på säkra nivåer.
 
-Dispenser till en ännu tidigare start än 17 juni för yrkesfisket efter lax i delar av Västernorrlands och Västerbottens län bör inte ges. Yrkesfiske efter lax under en tidsperiod när flera vildlaxar ännu inte nått sina hemälvar riskerar att slår hårt mot svaga vildlaxbestånd i Lögdeälven, Öreälven, Sävarån, Rickleån, Kågeälven, Åbyälven och Råneälven, säger Glenn Douglas från Sportfiskarnas Regionkontor Norr.
 
Laxkvoten som beslutats av EU:s ministeråd är betydligt högre än vad forskarna föreslagit. Kvoten för 2014 är ca 106 000 laxar istället för de 78 000 laxar som forskarna inom Internationella havsforskningsrådet ICES föreslog. Det innebär att de svaga laxälvarna även fortsättningsvis kommer att ha svårt att återhämta sig från deras nuvarande mycket låga nivåer.

Mer information: Glenn Douglas, 070-570 22 89

Kategorier: Äldre nyheter, Äldre nyheter, Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv