Protestsegling mot sandutvinning i Öresund

Utvinning av sand i Öresund har orsakat oro och stora protester, inte minst från sportfiskare. På fredag utgår en protestseglats mot Köpenhamn, där bland andra EU-parlamentarikern Isabella Lövin deltar.

Som Sportfiskarna tidigare i vinter rapporterat om pågår det en utvinning av sand i Öresund. Nu på fredag 28 mars utgår en protestseglats från danska Skovshoved till Köpenhamn. Det väntas bli en bra uppslutning från bägge sidor sundet, inte minst av sportfiskare och turbåtar, men även yrkesfiskare och andra organisationer. Bland annat deltar EU-parlamentarikern Isabella Lövin, författare till boken Tyst hav.

– Öresund är en helt unik plats för det svenska och danska havsfisket tack vare det rådande trålförbudet. Det är därför extra viktigt med en samsyn på de resurserna och att inte vinstdrivande företag får tillstånd att exploatera känsliga områden, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.


Så här ser schemat ut:
Kl. 11.00: Småbåtarna möts utanför Skovshoved hamn och seglar ner till mötesplatsen utanför inseglingen till Köpenhamns hamn.
Kl. 11.30: Yrkesfiskare, småbåtar och övriga möts vid inseglingen till Köpenhamns hamn där man i en gemensam protest seglar in i hamnen till Højbro Plads.
Kl. 13.00: Alla deltagare samlas vid Højbro Plads i en gemensam protest.


Då utvinningen sker på danskt territorium har det rent formellt inte gått att göra något, vilket konstaterats när Sportfiskarna tidigare i vinter lyft frågan inom bland annat den i fiskefrågor rådgivande gruppen North Sea Regional Advisory Council. Sportfiskarna representerar där svenska och europeiska sportfiskeintressen i form av European Anglers Alliance. Förhoppningsvis kan fredagens protester få de danska myndigheterna på andra tankar.


Länkar:

EU-parlamentarikerna Isabella Lövins och Margrete  Aukens brev till svenska och danska ministrar

Uttalande Danmarks Sportsfiskerforbund

Aktionsgruppen på Facebook

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv