Sportfiskarna i Kronoberg bekämpar sjögull

Åke Håkansson, ordförande i Sportfiskarna i Kronoberg har genom sitt engagemang fått Växjö kommun att dra igång åtgärder mot den främmande växten sjögull som spridits i regionen.

Åke Håkansson skrev ett medborgarförslag till Växjö kommun vilket resulterade i att kommunens tekniska nämnd nu engagerar ideella friluftsföreningar i kampen mot den främmande arten sjögull som är starkt invasiv.

Växjö kommun i samarbete med länsstyrelsen kommer nu bland annat att skapa en hemsida där man kan rapportera in observationer av främmande arter som sjögull.

Sjögullsblomma
Sjögull - vacker men mycket skadlig om den sprids.

Regionalt är det framförallt sjön Åsnen i Tingsryds kommun som drabbats av sjögull. Sjögull säljs idag som en prydnadsväxt för trädgårdsdammar. Växten sprider sig lätt och tillväxer då mycket kraftigt och är mycket svårbekämpad. Sjögull konkurrerar ut inhemska växter och försvårar exempelvis sportfiske och kanotpaddling, genom att breda ut sig i stora, närmast ogenomträngliga, mattor på ytan.

Sjögull har även spridit sig i flera andra svenska vattenområden exempelvis i Mälaren via Arbogaån, där arten sattes ut i sjön Väringen på 1930-talet. I Mälaren finns arten nu vid Arbogaåns mynning i Mälaren, men utbredningsområdet växer varje år.

– Det bästa vore om försäljningen av sjögull förbjöds, vilket tyvärr förmodligen är omöjligt med dagens regelverk. Ett annat alternativ är annars att påverka företagen som saluför sjögull att ta bort den ur sortimentet, säger Åke Håkansson.

Om man hittar sjögull på en tidigare okänd plats bör fyndet rapporteras till Artportalen.

Se ett inslag är med Åke Håkansson på TV4 Växjö här.

Här kan du även lyssna på ett inslag om bekämpningen av sjögull på P4 Kronoberg.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv