Fisken behöver din hjälp!

Sportfiskarna står bakom en bred samling för mer miljövänlig vattenkraft. Du kan hjälpa till att återskapa fiskens vandringsvägar – skicka brev till de ansvariga ministrarna!

Det är hög tid att fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn blir en verklighet inom vattenkraften. Du som sportfiskare kan hjälpa fisken genom att påverka våra beslutsfattare.

Vattenkraften är oftast INTE miljövänlig!
Under årens lopp har de flesta industrier i Sverige varit tvungna att anpassa sig i takt med att miljökraven har ökat. Detta har vattenkraftsindustrin kunnat strunta i, man har ju kunnat hänvisa till sina urgamla privilegiebrev och vattendomar. Över 95 procent av Sveriges vattenkraftverk har kunnat drivas utan några miljöhänsyn, helt enkelt eftersom de fick sina tillstånd innan miljöbalken kom till. Det betyder bland annat skadliga variationer i vattenflödet och att vi har tusentals kraftverk i Sverige som saknar passager för fiskar och andra djur.

Vid de fåtal som har en passage, saknas ofta en fungerande väg för fisken nedströms. Resultatet blir fiskfärs i turbinerna.
Fiskejournalen, Sportfiskarna, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan  och Naturskyddsföreningen, har under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet! I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: "Vattenverksamhetsutredningen". Utredningen föreslår äntligen skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.

Nu krävs ny lagstiftning!
Men det får inte stanna vid en utredning. Det måste till en ny lagstiftning, som möjliggör en mer hänsynsfull elproduktion. Därför behövs nu din hjälp!
Visa de ansvariga ministrarna att vi är många som kräver en mer miljövänlig vattenkraft! Hittills har mer än 6000 skrivit på!

Klicka här för att skicka brevet!

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv