Stort intresse för Säveåns förvaltning av laxfisket

Att laxfisket i Säveån engagerar många förstår man av uppslutningen vid ett diskussionsmöte på Sjölyckan om Säveåns laxfiske.

Frågan kring bevarande och nyttjande av Säveålaxen är extra aktuell i samband med den nya fiskvägen i Hedefors och en ny plan för Atlantlaxen. På mötet deltog bl.a. representanter för fyra fiskevårdsområden, Havs- och vattenmyndigheten (HaV), Länsstyrelsen, två kommuner och fisketillsynen. Före diskussionen informerades om aktuella resultat från mätningar av laxbeståndet och Håkan Carlstrand (HaV) presenterade NASCO:s förvaltningsplan för Atlantlax.  Under efterföljande diskussion ventilerades alla förekommande åsikter om fiskeregler och andra fiskevårdande åtgärder.

Länsstyrelsen har i ett brev rekommenderat att all fångad lax återutsätts under ett återuppbyggnadsskede. Även lyftning av lekfisk ovan fiskvägen och enkelkroksregeln diskuterades. Kvällen avslutades genom att frågorna som diskuterades blev åsiktsmätta genom handuppräckning. Resultatet bland de ca 40 deltagarna var att en majoritet anser att man bör lyfta fisk för att påskynda etableringen ovan Hedefors. De flesta tyckte också att dagens fiskeregler och uttag, som är västkustens hårdaste, är bra i nuvarande utformning, och även att enkelkroksregeln skall finnas kvar. Nu återstår för fiskevårdsområdena att slutgiltigt besluta om fiskereglerna skall förändras inför 2014 års fiskesäsong.


Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv