Insamling för en restaurering av Oreälven

Oreälvens botten ligger på land! Hjälp till att återställa strömsträckorna i Oreälven! -så lyder uppmaningen från ett privat initiativ att samla in pengar för en restaurering av vattendraget.

Oreälven är kraftigt rensad – älven är hopträngd, strömytan är förminskad, bottnarna är strukturlösa och sidogrenar är igenlagda. Nu ska Oreälven restaureras, bland annat på initiativ av Orsa kommun som har hållit ett samråd om älven, men det har samtidigt förts fram kritik mot projektet från olika intressen som ifrågasätter det ekonomiskt lönsamma i en restaurering av den flottledsrensade älven.

Som en motreaktion mot kritiken har tre lokala eldsjälar som brinner för vattenmiljön i Oreälven startat en insamling för en restaurering.

För åtgärderna i Oreälven har kostnaden beräknats till cirka 600 000 kronor. Insatsen anges ge cirka 1,85 hektar större vattentäckt yta och cirka 3 hektar mer strömmande vatten.

Insamlarna garanterar att varje krona oavkortat kommer att hamna i Oreälven och i fiskens miljö. Man kan tänka sig att man finansierar en ståndplats åt en harr eller en öring!

Läs mer om insamlingen här.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv