Samarbete ska förbättra regleringen av Ljungan

Statkraft, Sundsvalls kommun och sportfiskeintressen ska samarbeta i ett projekt för att förbättra ekomiljön i Ljungan genom en mer skonsam reglering.

Ett projekt för att optimera den ekologiska miljön i Ljungan inleds efter årsskiftet, norsk expertis ska bidra till bättre och mer skonsam reglering av vattenkraftverket i Viforsen.

Detta kom man överens om vid ett möte mellan Statkraft, Sundsvalls kommun och fiskevårdsintressenter i Ljungan, samtliga parter kommer även att ingå i projektgruppen.

Initialt tar man hjälp av norska experter som ska titta på Viforsens kraftverk nedströms Ljungan.

– Med mer kunskap kan vi driva frågorna på ett annat sätt. En bättre reglering är förstås a och o, säger Leo Oras, Ljungafiskarna.

Under sensommaren och hösten har Statkraft brutit mot vattendomen och sänkt vattennivån i älven nedströms Viforsens kraftverk mer än tillåtet vilket orsakade fiskdöd i Ljungan.

Den nedersta delen av Ljungan är outbyggd och denna rest av älven hyser både havsöring och ett unikt bestånd av vildlax. En kraftig reglering av vattennivån i älven försvårar dock för all fisk då fisken bland annat stressas av att vattennivån växlar kraftigt och att exempelvis lekområden kan torrläggas.

Det lilla vildlaxbeståndet i Ljungan har fortsatt svårt att öka, en mer skonsam reglering torde gynna laxens möjligheter att reproducera sig och öka.

Källa: Mittnytt, Leo Oras
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv