Buttorpsforsen i Ätran tillfälligt räddad

De omtalade forssträckorna vid Buttorp i Ätran kan räddas genom att Svenljunga kommun tagit ett interimistiskt beslut om naturreservat.

Ärendet har varit ämne för heta diskussioner i många år och blev återigen aktuellt när en privat markägare tidigare i år återupptog planerna på att bygga kraftverk vid Buttorpsforsen, en av Ätrans sista bevarade forsar. En ansökan lämnades in till Mark- och miljödomstolen på försommaren, men efter bland annat högljudda protester från markägare, lokalbor, fiskevårdare och älvräddare tog Svenljunga kommun nyligen ett interimistiskt beslut om naturreservat för området. Ett överklagande ska nu ha kommit in, men att bevilja tillstånd för ett småskaligt vattenkraftverk samtidigt som man satsar stora resurser på att riva ut ett annat i samma vattendrag hade rimmat väldigt illa. Längre ner i vattensystemet ligger nämligen Hertings vattenkraftverk, där man lägger ner ca 80 miljoner kronor på att riva ett dämme för att förbättra vandringsvägarna.
En som varit engagerad i ärendet under många år är ordföranden för Sportfiskarnas Hallandsdistrikt, Per Ingvarsson, som är uppväxt i området och har fiskat där sedan tidigt 70-tal.

– De första mötena var vi ju bara några stycken som var engagerade. 2008 skickade jag en skrivelse till bland annat Svenljunga Kommun, Ätransvattenråd och Länsstyrelsen för att uppmärksamma dem på problemet. Det var nog då det drog igång ganska ordentligt, säger Per Ingvarsson.
Som Sportfiskarna redan har skrivit om skulle ett kraftverk inte bara förstöra en av de sista forsmiljöerna i Ätran, utan dessutom äventyra fiskevårdsprojektet för att stärka Ätrans öringbestånd. Sträckorna kring Buttorp är oerhört fina fiskevatten och att äventyra detta utan att ens tillföra något till den nationella elförsörjningen är givetvis orimligt.

– 2009 drogs en protestlista fram som vi samlade namnunderskrifter till och bland annat flera sportfiskeklubbar skrev på. Jag sa åt markägare och fiskevårdsområdet att kontakta Älvräddarna. De har gjort ett väldigt bra jobb med att uppmärksamma ärendet. Framgången med att stoppa utbyggnaden av Buttorpsforsen är helt och hållet tillskrivet det lokala engagemang som funnits. Markägarna och projekt Ätranöringen har verkligen gjort ett kanonjobb med att stå upp för sina intressen, avslutar Per.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv