Danska sportfiskare skyddar Östersjölaxen

Det danska sportfiskeförbundet och de största danska trollingklubbarna tar nu ett eget initiativ för att skydda den vilda Östersjölaxen genom att införa en frivillig fångst begränsning och ett ökat minimimått.

Den frivilliga fångstkvoten på två laxar per fiskare/dag samt ett ökat minimimått på 75 centimeter ska bli en del av trollingklubbarnas interna regler. Syftet med den frivilliga regleringen är att fler vildlaxar ska nå lekplatserna i de svenska älvarna och därigenom trygga bestånden.

– Vi vill framöver även uppmana till återutsättning av vild lax som har fettfenan kvar berättar Verner W. Hansen ordförande för Danmarks Sportfiskerforbund.

Tillsammans med de frivilliga fångstbegränsningarna kommer det danska trollingfisket även att satsa på bättre redskap och tekniker för skonsam återutsättning av vildlaxen. Den vilda laxen går i de flesta fall att särskilja från odlad, kompensationsutsatt lax, på att de har fettfenen kvar. Odlad lax ska märkas genom att fettfenen klipps bort.

– Sportfiskarna applåderar det danska initiativet. Detta är ännu ett exempel på att vi sportfiskare vill bedriva ett hållbart fiske och skydda fiskbestånden. Det är även framsynt av våra danska fiskebröder att lyfta fram att vildlaxen i Östersjön främst kommer från svenska älvar. Livskraftiga vildlaxbestånd i Östersjön utgör grunden för ett attraktivt och samhällsekonomiskt betydelsefullt sportfiske i såväl Danmark som Sverige och Finland, säger Stefan Nyström, generalsekreterare på Sportfiskarna.

I pressreleasen från det danska förbundet poängteras att varje vild lax som tar sig tillbaka till lekplatserna i hemälven är betydelsefull. Även om sportfisket står för ett långt mindre fångstuttag än yrkesfisket kan den frivilliga fångstbegränsningen ha betydelse. En förhoppning är även att havsforskningsrådet ICES rekommendationer för ett hållbart uttag av lax ska tas på större allvar framöver då fiskekvoterna för yrkesfisket fastställs. Laxen är guld värd som en resurs för sportfisket som även ger en stor samhällsekonomisk vinst. I Danmark beräknas sportfisket omsätta tre miljarder danska kronor årligen och trollingfisket bidrar mest till detta. Varje sportfiskefångad lax beräknas ha ett värde av 3500 kronor.

Läs hela pressreleasen här.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv