Sportfiskarna i Halland jobbar för fiskvägar i Nissan

Norska Statkraft vill flytta banken med luckorna i Hylte damm närmare samhället. Sportfiskarna i Halland har vänt sig till kraftbolaget med en uppmaning att fiskvägar måste inkluderas i ombyggnaden.

Vi ställde några frågor om Hylte damm och Nissan till Per Ingvarsson, vattenvårdsingenjör och fiskevårdare, tillika ordförande i Sportfiskarna Halland.

Vad hoppas ni att uppnå med ert yttrande till Statskraft?

– Vi vill få till ett fritt strömmande ekosystem och knyta ihop områdets öringbäckar och åar mellan Hylte och Rydöbruk och uppströms. Potentialen är stor för att få en bra öringstam med ett bra sportfiske. De gamla naturliga åsträckningarna finns kvar och kan utnyttjas, samt att det finns många fina åar som mynnar i området. Vi ser detta som strategiskt viktigt för Nissans framtid och ekologiska värde som vattendrag. Ser man i ett längre perspektiv ser vi att vi att vi kan få ett öppet vattendrag i Nissan hela vägen från havet. Ett levande och strömmande vattendrag gynnar inte bara fisk och fiske utan hela ekologiska statusen på vattendraget, med turism, fågel- och djurlivliv, i form av exempelvis kungsfiskare, strömstare, utter.

Är fisken idag instängd mellan dammarna i Nissan?

– Ja inga fiskvägar finns i något kraftverk från Oskarsström. Det finns många vandringshinder i Nissan, bland annat i Oskarsström, Nissaström, Fröslida, Nyebro, Rydöbruk och Hyltebruk. Den utrotningshotade ålen har idag obefintliga möjligheter att vandra i Nissan.

Vad skulle fria vandringsvägar innebära för öringbeståndet?

– Det blir många fler öringar och större möjligheter för dem att växa sig större, man får större genetisk variation och genutbyte mellan lokala stammar. Öring finns i de flesta biflöden trots tidigare försurningspåverkan, då området omfattas av kalkningsåtgärder. Nissan var förr mycket rik på flodpärlmussla, då flodpärlmusslan är beroende av en stor öring- eller laxstam är det inget tvivel om att ån förr höll goda stammar av båda. Fler öringar skulle även gynna flodpärlmusslan.

Mer info om Sportfiskarna Halland.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv