Strandängar restaureras runt Paviken

Sportfiskarna har påbörjat restaurering av strandängarna i Paviken på västra Gotland för att återskapa lekområden för gädda.

Bland åtgärder inom Sportfiskarnas rovfiskprojekt har tidigare rapporterats om vegetationsrensning i två olika områden på Gotland, i Kronviken strax norr om Visby och i Lergravsviken på norra Gotland.

Nu har Sportfiskarna också påbörjat restaurering av de forna strandängarna i Paviken på västra Gotland. Paviken, en avsnörd gammal havsvik och vikingahamn, är idag ett 76 hektar stort naturreservat bestående av både värdefulla land- och vattenmiljöer. Sjön ingår även i Natura 2000-nätverket. I likhet med många andra slättlandssjöar växer Paviken igen och igenväxningstakten har accelererat sen 70-talet. Mäktiga och kompakta vassområden breder ut sig i stora delar av sjön och områden lämpliga för exempelvis gäddlek minskar i omfattning.

– I en första etapp för att försöka bromsa en negativ utveckling har vi inom rovfiskprojektet, tillsammans med markägare runt sjön och i samarbete med länsstyrelsen, påbörjat vassklippning i anslutning till Idåns utlopp i sjön, berättar Lars Vallin, biolog i Rovfiskprojektet.

På strandängarna lekte tidigare gäddan i stora mängder men vassen har nu växt sig allt för tät och kompakt för att vara lämplig som lekmiljö. När vassen klippts bränns den på plats och de betande djuren har sedan direkt sökts sig ut i de nyklippta delarna.

– Gädda och betande djur är en bra kombination och förhoppningen är att vi nästa vår åter kan se gäddan i lektagen med ryggarna över vattenytan på de översvämmade och betade strandängarna, avslutar Lars Vallin.

Insatserna görs genom projektledning från Sportfiskarna med oumbärlig hjälp från markägare intill sjön och med finansiering via Länsstyrelsen, LOVA- och LONA-stöd.

Mer info: Lars Vallin lars.vallin@sportfiskarna.se, 072-2087011

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv