Lyckat laxprojekt avslutas -men fortsättning följer

Efter fyra års intensivt informationsarbete för att skydda Sveriges vildlaxälvar och öka möjligheterna för sportfisketurism efter lax avslutas nu projektet ”Låt vildlaxen vandra hem”.

Under åren har bland annat en informationskampanj riktad mot EU genomförts: ”Du kan rädda laxen”, ett flertal laxseminarier och informationsträffar har även hållits årligen. En annan viktig del av arbetet har varit lobbyarbete mot svenska politiker, ansvariga myndigheten HaV, och mot olika tjänstemän och parlamentariker i EU. Viktiga frågor att driva har exempelvis varit minskat yrkesfiske efter lax i havet och stopp för tjuvfiske efter lax i södra Östersjön. En annan viktig fråga är att lyfta sportfiskets betydelse och de ekonomiska möjligheter som finns i laxfisketurismen längs älvdalarna.

Under fyra år har faktiskt stora förändringar skett mot en mer hållbar laxförvaltning där även sportfiskets resursbehov börja tas med i beräkning.

Några av de framgångar som uppnåtts:
Både det svenska och finska yrkesfisket efter lax till havs har försvunnit.
Husbehovsfiske med fasta redskap har begränsats under vandringstiden.
EU:s fiskekontrollorganisation har fått nya befogenheter för att bekämpa tjuvfiske efter lax.
EU:s laxkvot har minskat med över 50 %.

– De informations satsningar som har utförts under ”Låt vildlaxen vandra hem” samt vårt lobbyarbete mot beslutsfattare i både Bryssel och Stockholm har bidragit till dessa förändringar. Vi räknar med ett fortsätta arbetet med laxfrågan från region Norr i projektform. Senare under hösten vet vi i vilken form, säger projektledare Glenn Douglas.

Sammantaget ser situationen bättre ut än på länge för vildlaxen. Mest glädjande är att prognoserna för de starka laxälvarna i Norrland ser riktigt bra ut och att Torne älv hade en rekorduppgång förra året och kunde matcha sig även mot de riktig stora giganterna som Tanaälv i Norge. Siffrorna från laxuppgången i de stora älvarna ser även mycket positiva ut. Mer info om detta och en fullständig sammanställning av laxuppgången 2013 publiceras snart på hemsidan.

Mer info: Glenn Douglas, 070-570 22 89, glenn.douglas@sportfiskarna.se
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv