Rapport från VM i flugfiske2013

För första gången på flera år sände Sverige ett lag till VM i flugfiske.

Laget har tagits ut genom kvalificering och tidigare meriter som är värdefulla för laget. Laget bestod av lagkapten Benny Jonasson, Jimmy Holmström, Marina Rota, Torbjörn Eriksson Jonas Olsson och Patrik Forslund.

Torsdagen den 8 aug träffades deltagarna i Malå för några dagars träningsfiske innan de åkte vidare till Mosjön i Norge och VM-tävlingarna. Träningarna gick bra och förväntningarna ökade. Årets VM ska ses som en förberedelse inför 2014 års EM på hemmaplan. Laget som åkte var där för att se och lära. Det kom deltagare från hela 27 nationer. Laget anlände tidigt på söndagen och registrerades och sedan började förberedelserna inför kommande dagars träning och tävling. Samma dag invigdes tävlingarna med en stor parad genom staden med folk längs gatorna och orkester som spelade.

De stora nationerna inom flugfisket är Polen, Tjeckien, Spanien, England, Italien, Finland och Frankrike. Dessa länder har stora organisationer med kunnigt folk och en massa pengar i ryggen som stöttning. Vissa av deltagarna fiskar mellan 200 och 300 dagar om året. Vilket gör att de naturligtvis har en helt annan verktygslåda med erfarenhet som de kan använda i fisket. Och framför allt så kan de anamma teknikerna efter de rådande förutsättningarna mycket snabbare.  Tittar man på det ekonomiska så gör det att de kan vara på plats ett par veckor innan tävlingarna startar och förbereda sig och testa utrustning och analysera vattnen som man ska tävla på. Sådana förutsättningar har inte det svenska laget med idel amatörer som bekostar resa och tävlingsavgifter själva samt via sponsorer fått bidrag med utrustning.

Under måndagen och tisdagen så genomfördes fyra träningspass på liknande vatten i regionen och ganska snart stod det klart att det skulle bli en tävling med väldigt få fångade fiskar. Förhållandena var extrema. Varmt och lågt vatten, ca 1,5 meter lägre än åretinnan vid samma tidpunkt. Det var så pass illa ett tag att de funderade på att ställa in tävlandet.  Vi lyckades ändå samla ihop lite tankar och strategier som vi försökte använda oss av. 

Tävlingarna går till på följande sätt. Alla deltagare lottas i grupper. Det finns fem grupper i årets tävling var det 25 deltagare i varje  grupp. Man fiska fem sträckor, två i sjöar och där man fiskar en från land och en från båt. Sedan är det tre strömvatten. Man ska fånga fisk som är över 18 cm och då får man en grundpoäng och sedan får man poäng för varje cm. Alla fiskar hanteras med största varsamhet och återutsätts efter mätning. Sedan läggs alla poäng ihop efter varje sträcka och den som ha flest poäng vinner sträckan och får således 1 poäng, sedan är det fallande ner till 25 och om man inte fångar någon fisk, så kallat blanka så får man automatiskt 25 poäng.  Sedan läggs sträckpoängen ihop och den som har lägst antal poäng efter de fem deltävlingarna vinner VM. Varje fisk blir således extremt värdefull i så här svårfiskade förhållanden.

Det stod snart klart att det i år skulle handla om de stora nationerna Frankrike, Italien, Tjeckien, Norge och Finland. Men det var en hård kamp in i kaklet. Där Tjeckien till slut lyckades att håva in segern. Trots att många vill vara med och visa sig på styva linan så fick de alla till slut inse att de fått spö av dem. Tvåa var Italien och trea Frankrike, Finland fick en hedrande fjärdeplats. Det ska också tilläggas att den som segrade i den individuella klassen i snitt fångade 4,2 fiskar per pass.  Det svenska laget pendlade i resultatlistan från 16 till 23 för att slutligen hamna på plats 21.

Lite kul kan sägas att på lördagen så avgjordes kaptenernas tävling med fiske i Vefsnan och där slutade den svenska kaptenen Benny på en god fjärdeplats.

Vi skulle också vilja uppmana fler att prova på tävlingsflugfisket. Det är fantastiskt kul och lärorikt. Så håll ögonen öppna på Sportfiskarnas hemsida för mer information. Så kanske vi alla kan bidra till att vi når bättre placeringar i framtiden.

Tack till flugfiskelandslagets sponsorer: Mockfjärdsfönster, Guide Line, Baltic och Leech solglasögon.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv