Restaurering av strandängar gynnar gäddan

Inom rovfiskprojektet har Sportfiskarna under de senaste veckorna genomfört vegetationsrensning i två olika områden på Gotland.

I Lergravsviken på norra Gotland samt i Kronviken några kilometer norr om Visby har Sportfiskarna tillsammans med entreprenör och i samverkan med markägare klippt vass för att återetablera strandängarna i de båda områdena. Lergravsviken är en smal vik där det tidigare lekt gott om gädda under vårarna. Den har under många år växt igen fullständigt i de inre delarna och i stort sett omöjliggjort för gädda att utnyttja lämpliga leksubstrat. I Kronviken, som sedan länge är avsnörd från havet, är vassen om möjligt ännu tätare och högre.

På båda dessa platser har vassen nu klippts inom delar av områdena och det blir spännande att följa effekterna av klippningen, både avseende hur snabbt vassen kommer tillbaka och i vilken utsträckning vi kan konstatera förbättringar för fisken. Eftersom igenväxningen pågått under lång tid och de områden där vassen växer är vidsträckta är det ett omfattande arbete som behöver göras för att restaurera miljöerna fullständigt.

I anslutning till Lergravsviken projekterrar Sportfiskarna också för anläggande av en ”gäddfabrik” en liten bit uppströms mynningen av den tillrinnande Lergravsbäcken. Genomförandet planeras till kommande höst, eller under 2014.

Åtgärderna finansieras med medel från LOVA och LONA.

Läs mer om Sportfiskarnas rovfiskprojekt här
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv