Lax och öring i Forshagaforsen

Nu är sommarfisket efter lax och öring igång i Klarälven utanför Sportfiskarnas regionkontor i Värmland.

Forshagaforsen har ett av världens bästa flugfisken efter lax och öring om man räknar fångst per spö. Statistiken säger att det på de bästa zonerna fångas en lax eller öring på ungefär vartannat fisketillfälle, vilket är svårslaget i laxfiskevärlden. De senaste dagarna har det fångats fisk varje dag men intressant är att här lyckas sportfiskarna nästan bara ta lax, öringen är svårfångad verkar det som. Det trots att det enligt statistik från fiskfällan ovanför är mycket mer öring än lax i älven. Förra året, 2012, fångades 97 öringar på sportfisket och 1752 i fällan. För laxen var det 216 på sportfisket och 764 i fällan.

I år, 2013, har det tagits 6 öringar och 24 laxar på sportfisket och cirka 500 öringar och 60 laxar i fällan. Intressant fördelning och man kan tolka det som att det är mycket svårt att få öringen att ta flugan eller att den tar sina ståndplatser på ställen där det inte fiskas. Det ska bli spännande att se om någon lyckas knäcka ”öringkoden” i Forshagaforsen i år.

Nästan alla som fiskar gör det på en liten yta på zon 2 och där tas givetvis den mesta fisken/laxen också.  Zon 1 är också populär bland sportfiskare men de andra är det inte mycket fiske på. Det vore intressant att se hur fångsten skulle vara om det skulle fiskas lika mycket på alla zoner i älven. En enkel jämförelse för 28 juni är att det var 5 personer som fiskade på zon 2 och en person som fiskade på zon 3. Fördelningen i fångst var 3 laxar på zon 2 och en lax och en öring på zon 3!

För info om fångster, regler och zoner, se www.forshagaforsen.com 
Forshagaforsens camping och Sportfiskecenter: 072-7328194.
Medlemmar i Sportfiskarna har 10% rabatt på boende på campen!




Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv