Återförsurning ej förenligt med EU:s vattendirektiv

Sverige är bundet att följa kraven i EU:s ramdirektiv för vatten. Här följer en kort analys av vad vattendirektivet säger om antropogen försurning.

Försurning kopplat till god ekologisk status
Sverige har förbundit sig att införa EU:s ramdirektiv för vatten. Vattendirektivet, som är bindande, anger att alla ytvattenförekomster ska uppnå minst god ekologisk status 2015. God ekologisk status innefattar tre olika typer av kvalitetsfaktorer för ytvatten: biologiska, fysikalisk-kemiska och hydromorfologiska. Inom ramen för fysikalisk– kemiska faktorer återfinns bland annat pH. Fiskfauna ingår även som en kvalitetsfaktor inom den biologiska kvalitetsfaktorn. Fiskpopulationen får inte vara kraftigt påverkad för att ett vatten ska kunna uppnå god ekologisk status. Status för en ytvattenförekomst sätts enligt principen ”sämst-styr”. Det innebär att ytvattnets status bestäms enligt den biologiska eller fysikalisk– kemiska faktor som är sämst. Ett konkret exempel kan vara att mörtpopulationen är utslagen av försurning i en sjö – vilket då innebär att sjön inte uppnår god ekologisk status.

Icke-försämringskravet
Vattendirektivets kanske viktigaste krav för ytvatten är ”icke försämringskravet”, artikel 4, om miljömål, punkt 1, a, medlemsstaterna skall: ”genomföra alla åtgärder som är nödvändiga för att förebygga en försämring av statusen i alla ytvattenförekomster”. I nästa punkt anges att medlemsstaterna skall: ”skydda, förbättra och återställa alla ytvattenförekomster – i syfte att uppnå en god ytvattenstatus”. Man kan se icke-försämringskravet som en garant för att man exempelvis inte får minska kalkningen till skadliga nivåer så att det försämrar statusen.

Sänkta anslag försvårar att nå direktivets mål
Då alla åtgärder måste vidtas för att uppnå god ytvattenstatus och en försämring inte får ske av statusen kan man fastslå att kraftiga sänkningar av anslagen till vattenmiljöarbetet innebär att vi riskerar att inte nå direktivets mål. Generellt sett är Sverige redan sent ute med konkreta åtgärder för att nå god ekologisk status för ytvatten. Sverige riskerar därmed att fällas för brott mot vattendirektivet.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv