Fritt fram för fler åtgärder i reglerade vattendrag!

Ny rapport från Stockholm Environment Institute visar att miljöförbättringar av vattenkraften är möjlig utan energiförlust.
 
Ny forskning från Stockholm Environment Institute visar att det är möjligt att genomföra väsentligt fler miljöåtgärder i vattendrag påverkade av vattenkraft än hittills utan att tappa produktions- eller reglerkapacitet i den svenska vattenkraften.

I SEI:s forskarrapport jämförs vattenkraftens totala produktionsförlust på grund av alla kända omprövningar för miljöförbättrande åtgärder mellan 1990 och 2010 med den produktionsökning som skett genom renovering av 39 existerande kraftverk mellan 2003 och 2012. Totalt har omprövningar under dessa år lett till en produktionsförlust på 14 GWh/år medan det genom renovering tillkommit 337 GWh/år. De sex storskaliga vattenkraftanläggningar som har genomgått en omfattande renovering av alla turbiner och generatorer under denna period uppvisar en produktionsökning som i genomsnitt ligger på 4.7 procent.

Rapporten analyserar även tre tillståndsprocesser för vattenkraft: två ändringstillstånd för vattenverksamhet för att öka produktionen av vattenkraft samt en omprövningsprocess för att skapa förutsättningar för fisk- och ålvandring. Rapporten finner att en av huvudfrågorna i processerna för ändringstillstånd handlar om att skapa praxis gällande prövningens omfattning medan en av kärnfrågorna i omprövningsprocessen handlar om hur kostnaderna för nödvändiga åtgärder ska fördelas mellan de inblandande aktörerna.

Slutsatserna diskuteras i ljuset av regeringens artikulerade mål för vattenkraftproduktion och tillståndsändring. Rapporten kommer med rekommendationen att skapa en obligatorisk miljöfond som vattenkraftsägare bidrar till och där pengarna används för miljöförbättrande åtgärder vid omprövningar av tillstånd för vattenkraftverk.

Peter Rudberg - Forskare, Stockholm Environment Institute
peter.rudberg@sei-international.org  +46 732 400 251

Måns Nilsson – Forskningschef, Stockholm Environment Institute
mans.nilsson@sei-international.org  +46 733 309 382

SEI:s nya rapport som dessa slutsatser baseras på kan laddas ner på här.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv