Skogsgödsling måste ta hänsyn till vattenmiljön

Sportfiskarna har yttrat sig om Skogsstyrelsens förslag för föreskrifter och allmänna råd för kvävegödsling av skogsmark.

Sportfiskarna anser att i sammanhanget måste vattendirektivet beaktas och att föreskrifter och allmänna råd även måste bygga på rådande miljökvalitetsnormer för vattenstatus.

Kvävegödsling av skogsmark kan medföra kväveläckage till vattendrag vilket i sin tur kan förorsaka försurning, ökad igenväxning samt negativ påverkan på olika vattenlevande organismer. Gödsling av skogsmark bör därför undvikas i områden med höga kvävehalter i marken samt i områden med värdefulla vattenmiljöer.

Sportfiskarna anser att Skogsstyrelsens förslag till viss del tar hänsyn till behovet av skydd för områden med höga naturvärden. Föreslagna begränsningar utgår dock i huvudsak från egenskaperna hos olika typer av marker och jordar. Vissa berörda miljökvalitetsmål nämns även i sammanhanget men kvävegödsling påverkar i hög grad möjligheterna att uppnå vattendirektivets krav på god vattenstatus. Sportfiskarna anser därför att såväl föreskrifter som allmänna råd även måste utgå från rådande miljökvalitetsnormer för vatten.

Läs yttrandet här.

Läs Sportfiskarnas alla yttranden här.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv