Succé för fiskevård i Stockholms län

Sportfiskarna Region Mälardalen har nyligen genomfört två mycket lyckade fiskevårdsinsatser för gädda, abborre och vitfisk. Vid båda insatserna har vandringsvägar restaurerats till viktiga lekområden.

På Östra Lagnö i norra skärgården har en igenvuxen vandringsled grävts ut och rensats så att kustfisk kan ta sig in och leka i en skyddad vattenfylld våtmark. Vandringsvägarna öppnades här åter upp mellan hav och våtmark genom att en kanal grävdes upp. Nyligen följdes åtgärden upp med ett provfiskemed ryssja i kanalen.

– Det är första gången som vi genomför ett objekt av denna karaktär så vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta oss. Vår förhoppning var att åtminstone någon gädda skulle hitta in till maren. Det var en rejäl överraskning då första natten med ryssjan gav tiotalet gäddor, abborrar och en ruda, berättar Tobias Fränstam på Sportfiskarna.


Vandringshindret vid Nora träsk rivs!

En annan åtgärd som regionkontoret arbetar med för tillfället är att återskapa vandringsvägar mellan Nora Träsk och Edsviken i Danderyd. Här har vandringsvägarna mellan hav och sjö varit stängda på grund av ett felkonstruerat dämme som utgjort ett vandringshinder för fisk. På denna plats har dämmet nu ersatts av mindre strömnackar som gör att gäddor kan vandra hela vägen från havet och upp i sjön.


En tidig leksugen gädda får hjälp uppströms.

– Det roligaste med den här åtgärden var att medan vi stod och flyttade sten för att göra fria vandringsvägar kom en gädda simmande mellan fötterna på oss! Redan dagen efter vi påbörjat åtgärden såg vi att det var flertalet gäddor som forcerat passagen och lekte alldeles uppströms i ån, avslutar Tobias Fränstam.

Yngelfabriker för alla kustfiskar
Det som är anmärkningsvärt med denna typ av fiskevårdsåtgärder är att fisken svarar direkt och återtar attraktiva tidigare lekområden som varit avskurna under lång tid. Ett annat regionalt exempel på detta är samarbetsprojektet Hemmesta sjöäng på Värmdö.  Den återskapade sjöängen är ett fantastiskt initiativ av Värmdö kommun med flera samarbetsorganisationer vilken har gett samma positiva resultat: mängder av gädda och andra kustfiskar hittar tillbaka och börjar leka i de översvämmade våtmarkerna.

– Det väller upp gädda i Hemmesta sjöäng och lek pågår på väldigt många platser. Gäddfabrik, javisst men nu kommer mycket mört och abborre också. Kanske lika bra att kalla det fiskfabrik kort och gott! kommenterar Martin Olgemar, Ekolog & Miljöspecialist på Trafikverket.

Mer info: Tobias Fränstam, 08-410 80 682, tobias.franstam@sportfiskarna.se

 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv