Sportfiskarnas rovfiskprojekt får miljöpris

Sportfiskarnas rovfiskprojekt har tilldelats Kalmars internationella miljöpris 2013. Priset på 100 000 kr vänder sig till personer, företag eller organisationer som visat mod, styrka och som har nya lösningar som kan förbättra miljön i och runt Östersjön.

Sportfiskarnas rovfiskprojekt får priset för ett spännande och konkret initiativ att skapa skräddarsydda våtmarker längs ostkusten och ett arbete bedrivet med hög trovärdighet.
- Väldigt roligt och ett stort erkännande för vårt arbete. Det sporrar oss att satsa ännu hårdare på att stärka fiskbestånden längs ostkusten, säger Joel Norlin som är koordinator för Sportfiskarnas rovfiskprojekt.

Olof Engstedt, projektledare inom rovfiskprojektet, är glad och stolt efter att ha deltagit en presskonferens om priset.
- Att vårt arbete väljs ut av juryn bland många andra nominerade från olika länder är fantastiskt. Vi tror jättestarkt på det vi gör och priset kan förhoppningsvis också bli en hjälp för att föra ut och sprida vår metodik till fler länder runt Östersjön, säger Olof Engstedt.

Priset delas ut i samverkan mellan Kalmar kommun och lokala företag. Årets pris delas ut under Hansedagarna i Herford, Tyskland den 13-16 juni 2013.

Juryns motivering lyder:
”Årets pristagare visar upp spännande initiativ till att hjälpa naturen i ett läge av alltför stor negativ miljöpåverkan. Under lång tid har populationen av gädda och abborre minskat kraftigt vilket i sig leder till ytterligare negativ spiral för miljön. De konkreta initiativen att skapa skräddarsydda våtmarker som gynnar lek och uppväxt av framförallt gädda och abborre är förtjänstfulla. Att dessa våtmarker dessutom bidrar till minskning av mängden näringsämnen som tillförs Östersjön är en bonus liksom förutsättningarna för ökad biologisk mångfald.”

Läs mer om Sportfiskarnas rovfiskprojekt på www.sportfiskarna.se/rovfisk.


Ytterligare information
Olof Engstedt, 070-88 735 14

Kategorier: Miljö, Rovfiskprojekten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv