HaV vill öka skyddet av marina områden

På en presskonferens tidigare idag presenterade Havs- och vattenmyndigheten sin vägledning för reglering av fisket i marina skyddade områden.

Vägledningen är riktad mot länsstyrelse och kommun som jobbar med marint områdesskydd, med fokus på hur man kan reglera fisket för att minska skador på höga naturvärden. Frågan har flera gånger varit uppe på agendan gällande exempelvis om trålning ska vara tillåtet i Natura 2000-områden. Målet har nu varit att få till ett bindande regelverk och det primära syftet har inte varit en reglering av fisket i sig, utan att undvika skadlig påverkan från fiskeredskap och fiskemetoder.

HaV tar alla beslut om marint skydd
Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger betonar att fokus på arbetet med vägledningen inte legat på om verksamheter ska tillståndsprövas eller inte. Sedan tidigare har det diskuterats om regleringen ska ske genom fiskerilagstiftningen eller miljöbalkslagstiftning, men där ser Havs- och vattenmyndigheten inte något motsatsförhållande, enligt den nya vägledningen. En fördel med miljöbalken är dock att ett område får ett långsiktigt skydd och att det finns en tydlig koppling mellan föreskrifter och syfte. Dessutom hamnar besluten samlat hos en myndighet.

Synpunkter på vägledningen kan lämnas fram till 20 juni 2013 och ett fastställande av vägledningen ska preliminärt ske i augusti 2013.

Läs mer på HaV:s hemsida.
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv