Hakefjorden Cup bjuder på öringfiske i världsklass

Lördag 20 april går Hakefjorden Cup av stapeln i Stenungsund, norr om Göteborg.

Tävlingen är i själva verket ett fullspäckat event där du kan provkasta utrustning, kolla in båtar och träffa leverantörer från en mängd kända märken. Förstapriset i tävlingen är en veckas vistelse på Kuba, inklusive fiskeguide. En viktig del av eventet är en gemensam middag, där man under kvällen kan lyssna till ett föredrag av Niclas Åberg, projektledare för det uppmärksammade och mycket lyckade 8 fjordar-projektet. Piggvar och slätvar, som också ingår i tävlingen, har gynnats starkt av nätförbudet runt Tjörn och Orust. Sportfiskarnas regionkontor finns också på plats och delar bland annat ut gratismaterial till ungdomar, samt informerar om våra fiskevårdsprojekt i regionen.
Klicka här för komplett info om eventet.

På stora delar av västkusten upplever man nu det bästa fisket efter havsöring i modern tid. Antalmässigt anses fisket vara världsklass och det är ett omfattande arbete med fiske- och vattenvård som man nu kan skörda frukten av. Framgången beror på flera orsaker:
  • Kalkningen av västkustens vattendrag har varit helt avgörande för havsöringens reproduktionsframgång, då västkusten tillhör de mest försurningsdrabbade områdena i Sverige och laxfiskarna är känsliga för lågt pH.
  • Skärpta nätfiskebestämmelser och fredade områden kring exempelvis åmynningar ger havsöringen ett bättre skydd under framförallt våren. Utlekt fisk i dålig kondition har då en utsatt position när mycket fisk rör sig över koncentrerade grundområden.
  • Biotoparbete i vattendragen har bidragit till att vattendragen återigen görs tillgängliga för den vandringsvilliga öringen. Att återföra sten till rensade och dikade sträckor, riva ut vandringshinder och återställa lekbottnar med utläggning av grus har inneburit att havsöringen åter kan nyttja områden som tidigare gjorts oproduktiva av mänsklig påverkan. En väldigt stor del av detta arbete sker helt ideellt och är av monumental betydelse för den svenska fiske- och vattenvården.

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv